Norrköpingsbor får fängelse efter stora narkotikatillslaget i Åby

De misstänkta männen togs på bar gärning när de hanterade stora mängder cannabis. Via dold kamera kunde polis och tull dokumentera när 501 kilo cannabis lossades ur en container i Åby. Nu har männen dömts till långa fängelsestraff.

Narkotikan misstänks ha smugglats in i landet via en container.

Narkotikan misstänks ha smugglats in i landet via en container.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-10-11 11:10

Nyheten i korthet

  • Fem män från Norrköping och en man från Stockholm har dömts till långa fängelsestraff för att ha hanterat 501 kilo cannabis som smugglats in i Sverige.
  • Polis och tull dokumenterade genom en dold kamera hur cannabisen lossades ur en container i Åby den 23 februari.
  • Utöver detta tillslag kunde åklagaren styrka att flera av de dömda männen smugglat in en lika stor leverans med cannabis i oktober förra året genom chattar på de beslagtagna mobiltelefonerna.

Under fredagen förkunnade Göteborgs tingsrätt dom i det uppmärksammade narkotikamålet där fem Norrköpingsbor och en Stockholmare åtalats för att ha hanterat 501 kilo cannabis som smugglats in i landet. 

Norrköpingsborna, som samtliga är män, får följande straff: 

  • 46-åringen (som var 45 år vid tillslaget) döms till åtta år och två månaders fängelse för två fall av synnerligen grov narkotikasmuggling.
  • 41-åringen (som var 40 år vid tillslaget) döms till sju år och sex månaders fängelse för synnerligen grovt narkotika brott.
  • 39-åringen döms till nio års fängelse för synnerligen grovt narkotika brott samt synnerligen grov narkotikasmuggling samt narkotikabrott.
  • 39-åringen (som var 38 år vid tillslaget) döms till fyra år och tio månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.
  • 25-åringen (som var 24 år vid tillslaget) döms till sex år och två månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott samt narkotikabrott.

Utöver dessa döms även den 26-årige stockholmaren till fem år och fyra månaders fängelse för grovt narkotikabrott.

Det var den 23 februari som polis och tull slog till mot en lokal i Åby. Tullen hade några dagar tidigare hittat en stor mängd cannabis i en container som kom med båt till Göteborgs hamn från Kanada. Leveransen innehöll laminatgolv, men i lastpallarna hade stora mängder narkotika gömts. Containern försågs med dold kamera och mikrofon och så lät man transporten, under stark hemlig bevakning, rulla vidare upp till Åby.

När de nu dömda männen lastade ut narkotikan ur containern kunde allt dokumenteras med både bild och ljud.

Den 23 februari, dagen efter att containern lossats i Åby, kom en 26-årig man med en mindre transportbil från Stockholm till platsen. De började då att lasta över en del av cannabisen i transportbilen och då valde polis och tull att slå till.

Totalt hittades 501 kilo cannabis vid tillslaget. Ett rekordstort tillslag.

Men det stannar inte där.

Under utredningen hittades en hel del intressant i de mobiltelefoner som beslagtogs. Genom att gå igenom bland annat chattar ansåg senior åklagare Sven-Olof Berggren, som lett utredningen, att han kunde styrka att flera av de nu dömda männen smugglat in en lika stor leverans med cannabis även i oktober förra året. Totalt ska över ett ton cannabis, enligt vad som framgått i utredningen, ha smugglats till Åby från utlandet. Ett ton cannabis betingar ett pris på cirka 120 miljoner kronor i gatuledet.

De åtalades för detta. 

Trots att polisen inte har något beslag från den leveransen döms nu 46-åringen och de ena av 39-åringarna för synnerligen grov narkotikasmuggling, de övriga frias för den delen.

I tingsrättens dom kan man läsa att i en nedtecknad brottsplan framkom att förtjänsten för narkotikaleveransen i oktober förra året skulle bli 500 000 kronor vardera för de involverade. Just det beloppet skriver en av de dömda i en chatt att han tjänat, direkt efter att den första containern kom till Sverige.

Den 41-årige mannen misstänktes även för grovt penningtvättsbrott, men det har tingsrätten valt att fria honom för.

Samtliga dömda ska kvarstanna i häkte till dess att de kan placeras ut på anstalt, efter att domen vunnit laga kraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!