Häktas för dubbelmordet – nekar till alla brott

Han är 19 år. Han är tidigare ostraffad. Nu sitter han häktad på sannolika skäl misstänkt för två mord och ett grovt vapenbrott. Och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Natten mot måndag blev två män ihjälskjutna i en lägenhet i Hageby. Inom en halvtimme greps en 19-årig man misstänkt för inblandning. 19-åringen sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för två mord och grovt vapenbrott.

Natten mot måndag blev två män ihjälskjutna i en lägenhet i Hageby. Inom en halvtimme greps en 19-årig man misstänkt för inblandning. 19-åringen sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för två mord och grovt vapenbrott.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2024-06-05 19:00

Nyheten i korthet

  • En 19-årig tidigare ostraffad man häktas på sannolika skäl för två mord och ett grovt vapenbrott i Hageby, Norrköping. Han förnekar brott.
  • Den häktade ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Åtal ska vara väckt senast den 5 juli.
  • Dubbelmordet ses som del av den våldsvåg som plågat Norrköping sedan förra året. Hageby blir första bostadsområdet i landet där det införs säkerhetszon.

I arrestens gråfärgade träningsoverall fördes 19-åringen in i rättssal fyra vid Norrköpings tingsrätt. Han hade ett kraftigt bandage kring ena handen.

Via videolänk från Malmö framförde statsåklagare Lisa Åberg de allvarliga brottsmisstankarna; två fall av mord i Hageby vid midnatt natten mot måndag den 3 juni samt grovt vapenbrott någonstans i Norrköping samma natt.

– Vi bestrider anklagelserna. Min klient förnekar brotten, säger 19-åringens advokat Sofia Sellberg.

Efter en förhandling bakom stängda dörrar, kallas vi in i salen igen. Rådmannen Anders Heiborn går på åklagarens linje och förklarar att 19-åringen på sannolika skäl är häktad för de två morden och det grova vapenbrottet. Åtal ska vara väckt senast den 5 juli.

– Det blir också beslut om en paragraf 7-undersökning, säger Anders Heiborn.

undefined
19-åringen som på onsdagen häktades är från en annan ort. Hans advokat vill inte säga något om varför 19-åringen kunde gripas i Norrköping.

19-åringen ska under tiden han sitter häktad alltså genomgå en läkarundersökning då domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas. Undersökningen genomförs av en specialist i rättspsykiatri som skriver ett paragraf 7-intyg med sina rekommendationer till domstolen.

Lisa Åberg har i ett pressmeddelande förklarat att hon inte finns tillgänglig för media under onsdagen.

"När det finns ytterligare information att lämna i utredningen kommer ett nytt pressmeddelande att skickas ut", är beskedet från åklagarmyndigheten.

Utanför rättssalen får samlad media dock en kort pratstund med 19-åringens advokat Sofia Sellberg.

Hur ser du på att din klient blev häktad?

– På grund av den förundersökningssekretess som råder kan jag inte säga något mer än att han förnekar brott.

Din klient är från en annan ort, vad gjorde han i Norrköping natten mot måndag när han greps?

– Det är inget som jag vill gå in på.

Vad har hänt med din klients hand?

– Det är inget jag vill svara på.

undefined
"Jag tror alla kan förstå att han inte mår så bra", säger advokaten Sofia Sellberg om sin klient, som tidigare är ostraffad.

Den nu häktade mannen är ung och tidigare ostraffad – nu sitter han häktad för riktigt allvarliga brott. Och en rättspsykiatrisk undersökning väntar.

Hur mår din klient just nu?

– Jag tror alla kan förstå att han inte mår så bra, säger Sofia Sellberg, som inte delar åklagarens bild av vad som har hänt.

Klart är att han greps 00.25, inom en halvtimme från skottlossningen i lägenheten i Hageby. Något som gör Jan Staaf, undersökningsledare vid Norrköpingspolisen, mycket nöjd.

– Jag tycker polisen i yttre tjänst i Norrköping gör ett fantastiskt bra jobb. De ger oss goda förutsättningar i utredningsarbetet, säger Jan Staaf.

Dubbelmordet natten mot måndag är det senaste grova brottet som begåtts under den våldsvåg som plågat Norrköping sedan förra året. Polisen har bekräftat att det finns flera pågående konflikter – både lokala och nationella – i kommunen just nu.

undefined
"Polisen i yttre tjänst i Norrköping gör ett fantastiskt bra jobb", säger polisens utredningsledare Jan Staaf.

Ser ni några kopplingar mellan dubbelmordet och den lokala konflikt vi har haft i Norrköping den senaste tiden?

– Här måste jag tyvärr hänvisa till förundersökningsledaren Lisa Åberg.

Ni har nu fått ett dubbelmord att reda ut - hinner ni med?

– Läget är ganska ansträngt. Men vi kämpar på. Vi hoppas att vi kan få någon förstärkning. Men det är inte oss det är synd om, det är anhöriga till brottsoffren, säger Jan Staaf.

Det eskalerande dödliga våldet har fått polisen att agera. Under tisdagen kom det historiska beskedet att Hageby blir det första bostadsområdet i landet där det införs säkerhetzon. På onsdagen inleddes säkerhetszonen som ska pågå fram till och med den 18 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!