Thapperska skolan blev en "olycksplats"
Olyckan är framme. Ambulanser, blod och chockade patienter.Vad gör du då?För en dag kastades Östra Ryds mellanstadieelever in i ett olyckstrauma.Avgångseleverna vid Thapperska gymnasiet stod för första hjälpen.
Först en allvarlig olycka.
Följt av behandling av de skadade.
Allt givetvis på låtsas, men i hopp om att bli så verkligt som möjligt.
-Det är ju svårt att få fram en riktig händelse, men det här är så verkligt som det går. För oss är det viktigt att få lära ut, det lär vi oss mycket av, säger Sofia Geite, gymnasist i årkurs 3 på Thapperska.
<p><b><font size="2">Elevernas egen idé</font></b>
Tillsammans med sina kurskamrater ägnade Sofia Geite onsdagen åt projektet Första Hjälpen, ett samarbete mellan Thapperska gymnasiet och grundskolan i Östra Ryd.
-Det här är första gången vi gör så här. Idén har eleverna i trean själva kommit med. De tyckte det var ett bra sätt att testa kunskaperna på, menar Agneta Strand, lärare på Thapperska gymnasiet.
Huvudtemat var att visa hur man på bästa sätt tar hand om skadade vid en olycksplats.
<p><b><font size="2">Lär av TV-serierna</font></b>
Projektet fick en tumultartad start när regissörslinjen vid Marieborgs folkhögskola spelade upp en teater med olyckstillbud.
Stående mitt i ett kaos av ambulanser, krockade bilar och skadade patienter fortsatte själva lektionerna.
De blivande undersköterskorna undervisade i de tre delmomenten andning, blödning och chock.
-Det som är viktigast vid en olycka är att man behåller lugnet. Och att man vågar lita på sig själv, det finns ingen annan att fråga, säger Sofia Geite efter att ha instruerat inblåsning på "patienten", det vill säga dockan på skrivbordet.
I tider med Cityakuten, Chicago Hope och andra TV-serier känns traumascener snart som vardagsmat.
-Mycket av det som visas är överdrivet, men det är ingen nackdel att se dem serierna. Alla kan nog lära sig något, säger Sofia Geite.
<p><b><font size="2">"Roligt att få prova"</font></b>
För Östra Rydeleverna i klass 5 och 6 blev det i alla fall en hel del att lära sig under lektionerna.
-Jag har väl testat det här någon gång, men inte så här ordentligt. Det var roligt att få prova på, säger Anna Johansson i klass 6A, efter det att hon just ordnat framstupa-sidoläge.
De nyvunna kunskaperna ska Anna Johansson och de andra skriva ner i en uppsats.
För de blivande undersköterskorna väntade en utvärdering av projektet under eftermiddagen. Tillsammans med lärarna och docent Folke Vernersson gick gymnasisterna igenom dagens händelser.
Dagen då det overkliga nästan blev verkligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!