Magnus Ranstorp är svensk statsvetare och terrorforskare vid Försvarshögskolan. Enligt Ranstorp har det sedan länge varit väntat att de tre IS-kvinnorna och barnen skulle komma tillbaka till Sverige.
Det är än så länge oklart vad som händer med barnen som det finns orosanmälningar mot samt kvinnan med Norrköpingsanknytning. Men vi ber ändå Magnus Ranstorp kommentera ärendet.
Hur tycker du Norrköpings kommun ska agera i den här frågan?
– När det gäller orosanmälningarna mot barnen så är det viktigt att socialtjänsten tar kontakt med Center mot våldsbejakande extremism. De kan bistå med hjälp då de jobbat med liknande ärenden i många år. Barnen behöver omsorg och trygghet.
Om kvinnan hamnar i Norrköping – hur farlig bedömer du att hon är då?
– Det är ju säkerhetspolisen som ska bedöma om kvinnan utgör ett säkerhetshot. Hon kommer från en extrem miljö, men min uppfattning är att det är få IS-kvinnor som återvänt till Europa som har tagit till våld.
Kan kvinnan sprida extrema och radikala åsikter även när hon har kommit hem?
– Bland de återvändande kvinnorna finns det vissa som ångrar sig, medan andra är djupt radikaliserade och fortfarande vill delta i kampen. Man bör ju ta det här i beaktande och jobba förebyggande mot extremism.
Två av de tre återvändande kvinnorna är frisläppta men fortsatt misstänkta för krigsförbrytelser i Syrien. Enligt Magnus Ranstorp kan det bli svårt att lagföra kvinnorna – främst då det saknas bevis.