Här väntar 20-åringen på tåget efter "Korven"-bomben

En 20-åring från Borås åtalas för bombdådet vid "Korven"-huset i mars. Han kunde spåras via en taxiresa och övervakningsbilder. Dådet tros ha varit riktat mot flickvännen till samme man som sköts i Mirum galleria.

En 20-åring från Borås väntar på morgontåget i Norrköping – enligt åklagaren efter att ha genomfört sprängsdådet vid "Korven" i Hageby. Bilden är från förundersökningen.

En 20-åring från Borås väntar på morgontåget i Norrköping – enligt åklagaren efter att ha genomfört sprängsdådet vid "Korven" i Hageby. Bilden är från förundersökningen.

Foto: Polisen

Norrköping2024-06-01 13:00

Det var natten mot den 25 mars som en kraftig sprängladdning detonerade vid det välkända bostadshuset på Hagebygatan. Bomben gav stora skador på fastigheten och många boende blev efteråt inrymda i sina lägenheter.

Via vittnesmål och övervakningsbilder upptäckte polisen snart att en taxibil strax innan detonationen hade åkt till adressen och sedan vänt tillbaka efter några minuter. 

Föraren kunde spåras upp och berättade att han hade plockat upp en ung man vid rastplatsen i Klinga. Mannen klev där ur en annan bil och kördes direkt till en adress vid "Korven", där han bad chauffören att vänta. Fem minuter senare kom han tillbaka och ville åka vidare till Resecentrum. Några minuter senare detonerade sprängladdningen.

undefined
20-åringen fångades på en rad övervakningsbilder från Resecentrum under natten. Bilden är från förundersökningen.

Övervakningsbilder visar hur mannen väntar på Resecentrum i flera timmar och köper hamburgare på Max, innan han kliver på morgonens första pendeltåg. I Mjölby stiger han av och kamerorna fångar honom där på väg ut mot busstationen. Där upphör spåren.

Men eftersom taxin hade beställts från ett mobilnummer i Borås började polisen leta där. Och när bilderna från övervakningskamerorna skickade över dit kunde en lokal polis snabbt identifiera den misstänkte som en 20-årig Boråsbo som var känd sedan tidigare.

undefined
20-åringen köpte hamburgare på Max i Norrköping bara 25 minuter efter att sprängladdningen detonerade vid "Korven". Bilden är från förundersökningen.
undefined
Här stiger 20-åringen av pendeltåget i Mjölby och går mot busstationen, för vidare resa hem till Borås. Bilden är från förundersökningen.

20-åringen greps två dagar efter sprängningen och har suttit frihetsberövad sedan dess. Han nekar till brott och svarade inledningsvis "ingen kommentar" på alla frågor. 

Men i senare förhör har han uppgett att han den aktuella dagen besökte en vän i Norrköping, som han inte vill namnge, men att han inte har haft med något bombdåd att göra.

Hans historia stämmer dock dåligt överens med bevisningen i övrigt och han har svårt att förklara varför polisen har hittat spår av sprängämnen på hans jacka.

– Jag har en kompis som har lånat den många gånger till vänner och sånt, säger han i förhör.

undefined
Polisen hittade spår av sprängämnen på 20-åringens jacka, vilket han har haft svårt att förklara i förhör. Bilden är från förundersökningen.

20-åringen åtalades på fredagen för allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen mot brandfarliga och explosiva varor.

Kammaråklagare Karin Sandén menar att han, antingen själv eller tillsammans med andra, har transporterat sprängämnen i en bil från Borås till Norrköping och sedan placerat ut sprängladdningen som kom att explodera.

"Explosionen (har) inneburit fara för liv och hälsa för ett flertal personer som sov i sina bostäder i fastigheten, då det inneburit risk för omfattande förstörelse av annans egendom och då brottet riktades mot ett flerfamiljshus", skriver åklagaren i sin stämningsansökan och konstaterar att även bilresan utgjorde en stor fara.

"Sprängmedlen transporterades i tätbefolkat område och på vältrafikerade allmänna vägar med sårbar infrastruktur", skriver hon och konstaterar att gärningen också är en del av "en konflikt mellan grupper av personer" med stort våldskapital.

undefined
Den utsatta entrén fick stora skador och fastighetsägaren uppger att 16 fönsterrutor krossades vid detonationen. Bilden är från förundersökningen.
undefined
Även på insidan av entrén vållade spräningen omfattande skador. Bilden är från förundersökningen.

I förundersökningen kring dådet framkommer också att polisen tidigt hade identifierat en möjlig måltavla: Samme man som i början av mars blev skjuten inne på Mirum galleria – och som även var det tilltänkta offret för mordplanerna i januari. Enligt åklagaren i den sistnämnda utredningen är mannen kopplad till ett kriminellt nätverk.

En polisman skriver i ett PM att man kort efter detonationen träffade på mannen i närområdet och att han då sagt att "det är mig de är ute efter".

I trappuppgången bodde också en kvinna som mannen har en relation med. Hon berättar för polisen att hon är övertygad om att dådet var riktat mot honom.

– Han tror att han är odödlig, jag är så arg på honom. Jag vill inte vara kvar här. Jag vet inte vart jag ska ta vägen dock, säger hon i förhör.

Kvinnan säger att hon, efter att pojkvännen blivit skjuten, har varit orolig och känt sig förföljd. Den aktuella kvällen låg hon i sin säng och kollade på sociala medier.

– Sen small det. Det smällde så kraftigt att jag fick tryck i huvudet. Jag började blöda näsblod, säger hon.

– Jag sprang in i garderoben och gömde mig. Jag ringde 112 från garderoben. Jag vågade inte gå fram till ett fönster. Det var inte förrän jag hörde folk i trapphuset som jag gick fram till ytterdörren och öppnade den. Då välde det in rök så jag stängde direkt. Sen gick jag till fönstret för då såg jag blåljus. Det skakade i hela huset och sängen. Jag blev yr direkt.

Varken kvinnan eller hennes pojkvän är dock uppsatta som målsägande, alltså brottsoffer, utan bara de två fastighetsbolag som äger de skadade delarna av byggnaden.

undefined
Postfacken på entréplan förstördes av sprängladdningen. Bilden är från förundersökningen.
undefined
En grop uppstod alldeles utanför dörren av den kraftiga sprängladdningen. Bilden är från förundersökningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!