Taxikungen som kände sig lurad

Tuwas förra ägare Ronny Billman misstänks för grovt skattebrott i samband med att hans bolag Taxibil Syd gick i konkurs.

Oklara ägarförhållanden.
Fem som äger Tuwa i dag är en snårskog att ta reda på.

Oklara ägarförhållanden. Fem som äger Tuwa i dag är en snårskog att ta reda på.

Foto: Matz Glimhed

Norrköping2014-09-03 09:37

Under lång tid har NT berättat om bolaget Tuwa Specialtransport Svealand. Ett bolag som till slut blev av med sitt uppdrag att utföra skolskjuts och färdtjänst efter att man misskött sin verksamhet. Men också för att man involverat en person vid namn Ronny Billman i företaget.

Ronny Billman hade köpt företaget utan att Norrköpings kommun hade godkänt honom. Han betecknades som olämplig eftersom han också står åtalad för sexköp. En rättegång som skjutits upp ett flertal gånger.

Ronny Billman är den så kallade taxi­kung som gjorde en rekordkonkurs med skulder på 68 miljoner med sitt bolag Taxibil Syd för drygt ett år sedan. Flera källor hävdar att konkursen var planlagd och att det finns flera oklarheter kring den. Enligt Billman hade den sin orsak i att han blev sjuk och inte klarade av att sköta företaget. Så här sa han till NT tidigare i en intervju:

– Jag blev sjuk och det påverkade hur det gick. Jag lämnade över det operativa ansvaret till en vd. När jag insåg att företaget var på obestånd tog jag över igen. Men det var för sent, säger Ronny Billman till NT.

– Det där stämmer inte. Han jobbade och brände pengar i företagets namn hela tiden. Jag vet att ekonomichefen var på honom. Tittar man närmare finns det flera saker som är konstigt med konkursen. Bara den saken att man debiterade för ett orimligt stort antal tvättpolletter. Under ett par år fram till konkursen fanns det inte heller någon egentlig bokföring, säger en person med nära insyn i verksamheten.

I förvaltarberättelsen kring konkursen ger advokaten Ola Sellert en analys av varför Taxibil Syd hamnade på obestånd. Dels handlar det om att bolaget inte haft tillräckliga intäkter för att täcka personalkostnader. Men framför allt ett resultat av att man lämnat för låga anbud vid upphandlingar.

”De låga anbuden har fungerat i början av avtalsperioden, då fordon som inköpts för att klara uppdragen varit nya. Men ju längre avtalsperioden löpt desto sämre skick har fordonen blivit i. Bolaget har allt eftersom drabbats av högre reparationskostnader och sannolikt även av kontraktsviten eftersom fordonen stått stilla. Skicket på flera fordon i trafik var vid beslutet om konkurs erbarmligt. Ett 50-tal fordon fick ställas av. Bekymren med att lämna för låga anbud visar sig således med viss fördröjning”.

För drygt en vecka sedan tog också Ekobrottsmyndigheten i Malmö fallet till domstol på så vis att försvarare utsetts. Rubriken är grovt skattebrott. Ronny Billman misstänks tillsammans med den förra vd:n för denna typ av brottslighet i samband med konkursen. Straffet för grovt skattebrott är fängelse, lägst sex månader och högst sex år. Ekobrottsmyndigheten hänvisar till förundersökningssekretess.

Ronny Billman vill inte kommentera detta något mer.

Flera av chaufförerna i skandalbolaget Tuwa Specialtransport Svealand har inte fått ut löner eller arbetsgivarintyg efter att man blev avskedade med en dags varsel i början av juli. Till NT säger Ronny Billman att han gjort rätt för sig och hänvisar till ett bolag som heter Innerlight Scandinavia.

Vem som äger Tuwa i dag är en snårskog att ta reda på. I dag ägs kanske Tuwa Specialtransport Svealand av Innerlight Scandinavia AB. Men det kan också vara ett bolag som heter Inner­scan Limited som egentligen äger Tuwa. Även om det senare bolaget själva påstår att det inte är inblandat.

När jag frågar om hur det står till med ägarskapet är det ett surmulet svar som möter från Innerscan.

– Är du helt hjärndöd? VI HAR INGET MED TUWA ATT GÖRA! SLUTA TRAKASSERA OSS, svarar en okänd person.

Undersöker man de två bolagen närmare så visar det sig att det finns kopplingar mellan de båda bolagen. Åtminstone den ene av dessa har samarbetat vid flertalet tillfällen med en 49-åring. Denne satt också tidigare med i styrelsen för Innerlight. Det är inte heller svårt att se affärsmässiga kopplingar till Ronny Billman.

Ronny Billman har ägt Tuwa. Samtidigt äger Innerlight Scandinavia också delar av Billmans gamla bolag EvRo-konsult Kommanditbolag. Som av en händelse finns det också ett annat bolag med liknande namn. Det heter Evrokonsult i Skåne AB. Där är Tuwa Specialtransport Svealands förra vd Anders Wahlén vd. En av styrelsemedlemmarna i detta bolag är Ronny Billmans dotter. Ronny Billman var delägare i detta bolag tills nyligen.

När NT kontaktar Ronny Billman för att få reda på mer om hans köp av verksamheten i Norrköping erkänner han att han känner sig lurad. Men han skyller på Norrköpings kommun. När jag frågar om den förra ägaren Anders Wahléns roll vill han inte kommentera det.

– Det är klart att jag känner mig lurad. Men det är inte förra ägaren som sagt upp avtalet. Det är Norrköpings kommun.

Är du osams med Anders Wahlén?

– Det är mina problem. Inte dina.

Men hade du inte fått några indikationer på att det fanns problem?

– Jag visste att det fanns problem. Men jag skulle lösa problemen, säger Ronny Billman.

Enligt Ronny Billman har hans köp av Tuwa Specialtransport Svealand varit en förlustaffär.

Men vidareförsäljningen har ändå gjort att han har kunnat begränsa förlusten, säger han.

– Nu är det den nya ägaren som som driver fallet vidare mot Norrköpings kommun och Gävle.

Vet du något om de nya ägarna?

– Nej. Det enda som sagts är att jag ska sköta om administrationen till de är redo att ta över fullt. Bara under en övergångsperiod.

Så du känner inte 49-åringen?

– Jag hoppas att du kan respektera att man vill lägga detta bakom sig. Jag har inget mer att säga, säger Ronny Billman.

Men känner du honom?

– Jag skötte bara bolaget i en övergångsperiod. Jag känner inte alls honom.

Hur kommer det sig då att han är Facebook-kompis med dig?

– Inga kommentarer.

Sant eller inte? Flera källor gör gällande att kontakten är närmare än vad Ronny Billman vill göra gällande. Ser man på hur mannen och Ronny Billman gjort affärer på sistone så torde det handla om mer än någon tjänst som Ronny Billman gör under en övergångsperiod. Och i bakgrunden finns en annan före detta ägare; Anders Wahlén. Anders Wahlén har givits mängder av tillfällen att svara på frågor. Men han vill inte svara på en enda fråga.

– Ronny Billman har skaffat sig skulder till många och just nu är han riktigt illa ute. Jag vet att han jobbat en hel del med Anders Wahlén. Vem 49-åringen är vet jag inte riktigt, säger en person som har god kännedom om Ronny Billmans bekantskapskrets och affärer.

– Men jag vet att Billman är stressad och håller sig undan. Det var en dålig affär han gjorde med Tuwa. Då får man också inte så många spekulanter när man vill sälja.

Nyligen lade Billman ut sitt hus i Ystad på försäljning.

Taxikungen. 
Ronny Billman köpte Tuwa Specialtransport Svealand utan att Norrköpings kommun hade godkänt honom.
Taxikungen. Ronny Billman köpte Tuwa Specialtransport Svealand utan att Norrköpings kommun hade godkänt honom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om