Personalen på Djurparken la märke till att Tapirungen Teo var stel och hade ont i rygg och bakdel. Han hade svårt att ta sig över trösklar och ibland låste sig hans bäcken vilket gav honom smärtor i benet. Teo behandlades med anti-
inflammatorisk smärtlindring, men det hjälpte inte. Via röntgenbilder hittades heller inga fel. Då föreslog veterinärassistent Karin Magnusson att de skulle testa hennes lasermaskin.
- Redan efter två behandlingar såg vi att han blev bättre, säger Karin Magnusson som nu behandlat Teo med massage och laser i tre veckor.
Smärtfritt
- Lasern är i stort sätt helt smärtfri. Det kan bli lite varmt, sticka och krypa lite ifall man har svåra muskelkramper men annars känns det inget och den ger heller inga biverkningar, säger Karin Magnusson som tidigare behandlat hästar med laser.
Behandlar på avstånd
Hon sätter sig på huk i hagen tillsammans med djurvårdaren Malin Bjurman som hjälper till att locka på Teo med färsk frukt.
Medan Teo mumsar bananer och apelsinklyftor känner Karin Magnusson igenom Teo och stretchar hans bakben.
- Stretcha kan han tycka är lite jobbigt, eftersom han är så stel, säger Karin Magnusson och sätter sedan igång med laserbehandlingen.
På avstånd för hon laserstrålen över Teos rygg och bakdel. Han tycks inte särkilt berörd utan verkar mest vara intresserad av vad Malin Bjurman har att erbjuda i fruktväg.
- Lasern tränger in cirka fyra centimeter i vävnaden och påverkar cellerna. Med laserbehandling får du också en rätt så direkt smärtlindring och det har visat sig att även sårskador kan läka fortare, berättar Karin Magnusson.
Hur har reaktionerna bland personalen på Djurparken varit när ni började testa denna behandlingsmetod på djuren?
- Alla här tror jag har varit positiva. Flera har kommit med sina värkande knän och velat att jag ska behandla dem också, skrattar Karin Magnusson.
Efter att behandligsmetoden om några veckor utvärderats ser hon fram emot att kanske använda nyare lasermaskiner med räckvidd på cirka tre meter till att behandla även andra djur.
Risk att söva
- Det är inte alla djur vi kan gå in till och kan vi behandla dem med laserbehandling genom gallret kan vi undvika att söva ner dem vilket både är en riskabel och påfrestande sak för djuret att genomgå.
Men hur långt ska man gå i alternativa behandlingar för djur?
- Så länge man inte tillfogar någon skada eller drar ut på lidandet så kan man ju använda de metoder som finns. Jag tycker vi ska använda den teknik som finns om den kan hjälpa.