"Taktikspel" eller "logiskt och bra"?

Alliansens partiledare har gått ut med att de väcker misstroendeförklaringar mot tre ministrar, vilket har lett till blandade reaktioner från kommunens politiker.

Skeptiskt. Karin Jonsson (C) är inte säker på att det blir nyval.

Skeptiskt. Karin Jonsson (C) är inte säker på att det blir nyval.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2017-07-26 13:28

– Min spontana kommentar är att taktikspel nu har ersatt eftertänksamhet. För min del känns det helt rimligt att man avvaktar granskningen i KU och i lugn och ro går igenom det som faktiskt har hänt, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) däremot är mer positivt till misstroendeförklaringen.

– Den är logisk och bra, utifrån vad som har hänt så har alliansens partier agerat snabbt och klokt, säger han.

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) välkomnar också beskedet, fast med vissa förbehåll.

– Det har varit en väldigt politiskt tid där man hotat med misstroende mot olika ministrar och jag tycker att alliansen fokuserat fört mycket på person och inte tillräckligt på politikutvecklingen. Det har blivit mycket mot regeringen, inte i sakfrågor utan i personfrågor. Jag hoppas att efter vad de sagt idag att de fullföljer annars minskar trovärdigheten mot alliansen också, säger hon.

Samtidigt litar hon på att alliansen nu tagit rätt beslut.

– De har säkert information som jag inte har och då får man lita på att de tar rätt beslut nu. Samtidigt är det väldigt svårt att förstå hur departementen har arbetat då det inte informerat statsministern. För mig, som bara följt via media känns det väldigt märkligt att inte statsministern kunde veta något, det blir intressant att veta hur Stefan Löfven kommer att agera.

Enligt Lars Stjernkvist har det nu blivit ett helt nytt politiskt läge.

– I och med att man nu inte i lugn och ro gick igenom ett underlag från konstitutionsutskottet som alla partier kunde förhålla sig till så är det nu en annan logik som gäller. Det här innebär redan nu är att vi nu har en parlamentarisk kris, säger han.

Den parlamentariska krisen kan alltså vara ett faktum och ett extraval är nu en möjlighet beroende på vad statsminister Stefan Löfven beslutar.

De partiföreträdare som NT har pratat med har alla sagt att de är beredda på ett eventuellt extraval.

– Vi är förberedda och vi tror att vi i Norrköping kan bidra till ett gott nyvalsresultat. Jag är inte rädd för ett nyval och det bör inte mina kamrater i riksdagen vara heller, låt oss genomföra det i så fall, säger Sophia Jarl.

Även socialdemokraterna säger sig vara beredda på ett eventuellt extraval.

– Vi är redo, vi har ju ändå haft en minoritetsregering som regerat på nåder så har vi haft en mental beredskap hela tiden. Problemet är väl bara att ingen önskar ett nyval, alla är nog redo men det är nog få väljare som önskar sig det och det är det sorgliga i det här, att det utvecklats till en parlamentarisk kris där en annan logik råder.

Kommunalrådet Karin Jonsson (C) är dock mer skeptisk till att det i slutändan kommer bli ett extraval.

– Nej, då måste ju hela regeringen gå och det har inte oppositionen krävt och ingen vill nog ha ett nyval med ett år kvar, säger hon.

Lars Stjernkvist vill betona att hela affären är beklaglig. 

– En god sak är att vi nu kan se att man kan få majoritet att fälla en regering men väldigt svårt att få en majoritet för att styra landet. Det naturliga vore att när man fäller en regering så har man ett alternativ och det har man inte nu, säger han.

Ett nyval skulle inte betyda ett kommunalval men enligt Reidar Svedahl skulle ett sådant kännas lite märkligt.

– Det påverkar inte oss så mycket i samarbetet i kvartetten. Däremot blir det lite ovant att ställa sig i Spiralen och säga åt Lasse Stjernkvist att han har fel, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!