Ta det lugnt i påsktrafiken

Norrköping2003-04-15 11:24
Vägverket går nu ut och påminner trafikanterna om att ta det lugnt i påsktrafiken.
Påskhelgen och dagarna däromkring är en av årets mest trafikintensiva helger. Inte nog med att det är lov före och efter helgen, i samband med påsken brukar det vara många stora evenemang runt om i landet. Och med intensiv trafik följer en ökad olycksrisk.
Långfredagen och påskdagen är de statistiskt mest <a class=nyhetshover href=http://www.vv.se/traf_sak/statistik/helgstatistik>olycksdrabbade dagarna</a>.
Under årets påskhelg förutspår SMHI att vädret kommer att bli fint. Det betyder också att många kommer att ta ut sina motorcyklaroch husvagnar för säsongen.
? Vi vill speciellt vädja till dem som tar ut motorcykeln den här helgen. Tänk på att övriga trafikanter inte är vana vid att det plötsligt finns så många motorcyklar ute i trafiken. Håll hastigheten i kön, flyt med den övriga trafiken och gör inga våghalsiga omkörningar, vädjar Stefan Bertilsson, trafiksäkerhetsansvarig på Vägverket Region Sydöst.
Han påminner också om att man ska tänka sig för innan tar bilen dagen efter man druckit alkohol. Och den som åker till fjällen bör behålla vinterdäcken på. Vill man veta hur väglaget är kan man gå in på <a class=nyhetshover href=http://www.vv.se/triss/trafikinfo> Vägverkets hemsida</a> eller lyssna på trafikradion för att få information. Men man kan även ringa Trafikinformationscentralen, dygnet runt på telefon 036 ? 19 20 21.

<b>Vägverkets goda råd till trafikanterna inför helgresan:</b>

<b>? Hastighet</b> ? följ trafikrytmen, kör inte om i långa köer, liten tidsvinst med högre hastighet, bättre att komma fram oskadd och i livet.
<b>? Bälte</b> ? alla i bilen ska vara bältade, sitter du obältad i baksätet krossar du dig själv och framförvarande vid en krock.
<b>? Alkohol</b> ? att man inte ska köra onykter det vet de flesta, men tänk särskilt på ?dagenefterproblemet?.
<b>? Värme</b> ? varmt i bilen tröttar och gör dig ouppmärksam, vila ofta och drick mycket vätska, gärna vatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om