Svedahl om vindkraftsansökan: "Vi kommer att säga nej"

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) reagerar på Svea Vind Offshores ansökan om vindkraftparken Långgrund. "Slöseri med skattepengar. Vi kommer att säga nej".

"Vi har en överenskommelse inom Borgerlig samverkan. Vi vill inte ha stora industriella vindkraftparker", säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L).

"Vi har en överenskommelse inom Borgerlig samverkan. Vi vill inte ha stora industriella vindkraftparker", säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L).

Foto: Thomas Möller

Norrköping2023-05-17 12:30

Det var på måndagen som ansökan för den stora vindkraftparken Långgrund lämnades in till Mark- och miljödomstolen. En något mindre park än den som presenterades i samrådsunderlaget och där antalet vinkraftverk minskats från 182 till 167. Områdesgränsen har också flyttats längre ut från Nyköpings ytterskärgård och en korridor i det södra projektområdet har öppnats för att underlätta för häckande alkor.

undefined
Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) har länge profilerat sig som en hängiven motståndare till vindkraft och vindkraftsetableringar.
undefined
Utsikt från kursgården på Arkö enligt visualisering över den planerade vindkraftparken Långgrund 1 och 2. OBS: Visualiseringen är beskuren från originalbilden.

Anpassningarna imponerar dock inte på kommunalrådet Reidar Svedahl (L). Att lämna in en ansökan och att ett antal tjänstemän i olika myndigheter ska jobba med bedömningen av ansökan är ett slöseri med skattepengar menar han.

– VI har en överenskommelse inom Borgerlig samverkan. Vi vill inte ha stora industriella vindkraftparker. Vi kommer att säga nej.

– Att lämna in den här ansökan är onödigt och oroar bara lokalbefolkningen. Det påverkar huspriser och människors framtid.

Försvarsmakten har sagt nej till planerna på Långgrund sammanlagt tio gånger under processen, senast i sitt samrådsyttrande daterat 30 mars.

"Ett uppförande av föreliggande vindkraftsetablering skulle motsvara påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del", skrev Försvarsmaktens Gill Hermansson Wolff, tjänsteförrättande chef för sektionen för fysisk planering vid Försvarsstabens infrastrukturavdelning då.

Reidar Svedahl tror inte att Försvarsmakten kommer ändra inställning.

– Jag tror också att flera kommuner har samma inställning som vi och i bästa fall kan det här projektet blåsas av tidigt. Det är bara dumt att jobba vidare och lägga skattepengar på något som inte leder någonstans, säger han.

undefined
Så här kan det se ut i vindkraftparken när den är på plats, enligt Svea Vind Offshores visualisering.

Förutom Norrköpings kommun berör Långgrund även Trosa, Nyköping, Oxelösund och Söderköping. Om Mark- och miljödomstolen ska ta upp etableringen och kalla till förhandling krävs en aktiv tillstyrkan av projektet från de inblandade kommunerna. Hur Svea Vind Offshore kommer att agera om en eller flera kommuner väljer att använda sitt veto mot den del av etableringen som ligger inom sin kommun är oklart. Den bedömningen går inte att göra i dagsläget, enligt Per Edström på Svea Vind Offshore.

– Är det en kommun som väljer att inte tillstyrka projektet kommer förhandling utlysas för de delar som ligger inom övriga kommuner. Vi ser ju att det är genom att bygga helheten som vi har bäst möjligheter att tillföra regionens industri och hushåll stora mängder ny och förnybar el, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!