Svårt för elever att få tillgång till psykolog

En handfull psykologer på tusentals elever. Norrköping är sämre än riksgenomsnittet när det gäller elevers tillgång på skolpsykolog.

Norrköping2011-08-25 00:00

Skolstarten har precis börjat och kommunen har fullt upp att anpassa verksamheterna efter den nya skollagen som trädde i kraft 1 juli. Bland annat ställer den högre och tydligare krav på elevhälsan
i skolan. För första gången ställs krav på att alla elever ska ha tillgång till skolpsykolog.

Men långt ifrån alla elever får träffa psykolog visar en inventering som gjorts av Psykologförbundet.

I genomsnitt finns det en skolpsykolog per 1 500 elever i grundskolan. I Norrköping är siffran ännu dystrare. Här har varje psykolog ansvar för 3 820 elever.

Många kuratorer
- Det är för mycket, säger Mia Wiman-Olsson, programsekreterare på utbildningskontoret i Norrköpings kommun. Men det pågår ett arbete där vi ser över det här.

Siffran över skolpsykologer i Norrköping är inte smickrande, medger hon, men å andra sidan har Norrköping haft större tillgång till exempelvis kuratorer jämfört med övriga landet.

- I det avseendet har vi legat högt. Man måste även se till de andra yrkesgrupperna som ingår i elevhälsoarbetet. Psykologerna är en del av elevhälsoarbetet, men det är lika viktigt att ha specialpedagoger som också har i uppdrag att stötta skolan med att anpassa undervisningen till elevers särskilda behov.

Men Lars Ahlin, ordförande på Psykologförbundet, poängterar att man inte får blanda ihop två olika yrken.

- Specialpedagoger är lärare som vidareutbildats. Psykologer har en helt annan utbildning och har stor kunskap att utreda elevers problem. Koncentrationssvårigheter exempelvis, kan bero på en medfödd hjärnskadeproblematik, men kan även bero på obearbetade händelser.

Sju skolpsykologer
I dagsläget finns sju skolpsykologer i kommunen som jobbar inom de fyra områden som Norrköpings skolor är indelade i. De jobbar tätt tillsammans med specialpedagog och stödsamordnare. I elevhälsan ingår även skolsköterska och skolläkare.

Enligt Psykologförbundet behövs 1 000 nya skolpsykologer i landet för att uppnå en kvalitativ nivå.

- Det bästa vore att få 500 elever per skolpsykolog, säger Lars Ahlin.

Till årsskiftet
I Norrköping ska två skolpsykologer ha rekryterats till årsskiftet.

Då ska även utbildningskontorets förändringsarbete vara klart.

- Det ska resultera i tydliga riktlinjer så att vi kan öka likvärdigheten, säger Mia Wiman-Olsson. Alla elever ska ha samma tillgång till samtlig personal inom elevhälsan. Även tillgången på specialpedagoger måste förbättras, där kan det skilja sig åt i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om