Svårskjutna sälar i östgötaskärgården
Skyddsjakten på gråsälar i Östergötland blev ett fiasko. Bara två av femton sälar har skjutits när det första försöket avslutats.- Det krävs andra vapen eftersom riskerna är för stora med nuvarande vapen, anser länsfiskerikonsulenten Per- Erik Larson.
Vapnet är ett s k höghastighetsvapen med lång skottlängd och kräver stora säkerhetsavstånd. Det är laddat med samma typ av ammunition som vid älgjakt.
Stora risker
Det är alltså förenat med stora säkerhetsrisker att skjuta gråsäl i den östgötska skärgården där många människor är i rörelse, hävdar Per-Erik Larson.
Han är inte förvånad över att så få gråsälar skjutits.
-Det är första året som skyddsjakten i Östergötland blivit tillåten, samma resultat har man haft på andra håll under de första åren. Men jägarna brukar lära sig och bli effektivare.
Han har dock bett Naturvårdsverket utreda om det är rimligt att byta vapen för säljakten.
Dåligt resultat
Mindre än hälften av de tilldelade sälarna i Östersjön har skjutits. När bara två dagar av skyddsjakten återstår har endast 79 av 170 gråsälar skjutits. I Stockholms län har inte en enda säl skjutits trots en tilldelning på 23 djur. Jägarna i Norrbotten har däremot lyckats fälla samtliga 36 tilldelade sälar.
Sälsäkra redskap
Sälstammen i Östersjön orsakar betydande skador för det yrkesmässiga kustfisket. Enligt Fiskeriverket uppgår de till cirka 50 miljoner kr årligen. Därför har Naturvårdsverket givit tillstånd till skyddsjakt på gråsälarna.
Länsfiskerikonsulenten Per-Erik Larson säger till NT att för att långsiktigt begränsa skadorna måste man däremot fortsätta att utveckla sälsäkra redskap för fiskarna. För närvarande finns sådana redskap på försök hos fiskare på Aspöja och i Bråviken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!