Det är företaget SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, som har ansökt om ändrad användning av huset, där Vitamex tidigare tillverkade kosttillskott. Men byggnads- och miljöskyddsnämnden säger nej i sitt förhandsbesked med motiveringen att ändringen strider mot detaljplanen.
– Detaljplanen säger att det ska vara en industri. En skola är då inte planenligt, så det var ett enkelt avslag. I ett bygglovsärende måste vi pröva mot detaljplanen, annars krävs en planprövning, säger Robert Kihlén, bygglovsingenjör.
En möjlighet hade varit att ge ett tidsbegränsat lov om ett tillfälligt behov.
– Men här är det fråga om en ny skola och mycket åtgärder behövs för att bygga om. För ett tillfälligt bygglov ska byggnaden lätt kunna återställas.
Men SBB:s områdesförvaltare Malin Lindman är besviken.
– Vi blev utlovade att få det här prövat, vilket jag egentligen inte anser att vi har fått. Vi hamnar i en svår sits, säger hon och tillägger:
– Det är väl inte jättemånga i området som vill ha in en industri bland bostäder, skola och äldreboenden.
Byggnads- och miljöskyddsnämndens ordförande är Lars Karlsson (S).
– Vi är ju en myndighetsnämnd som måste följa lagar och förordningar. Man har ju fastslagit en detaljplan för området, säger han.
Huset är ritat av den kände arkitekten Ivar Tengbom och klassat som en byggnad med höga kulturhistoriska värden. Här hade en friskoleaktör som vill etablera sig i Norrköping velat öppna en grundskola från förskoleklass till nian.
– Lokalen är unik och väldigt vacker invändigt, med högt i tak. Den skulle passa perfekt för skola. En utmaning var utevistelse och friytor, men vi hade löst det på ett bra sätt, säger Malin Lindman.
– Vi fick inte ens komma till kommunen och berätta om det här. Då blir man lite frustrerad, det är ändå 12 000 kvadratmeter som står tomt. Det är trist.
För fastigheten, Järven 4, finns också ett uppdrag att starta ett detaljplanearbete – men det ligger vilande sedan flera år. Anledningen är att fastigheten ligger inom Ostlänkskorridoren. Enligt den samrådsremiss som skickats ut kommer en tunnelmynning att finnas cirka 150 meter öster om fastigheten.
– Ostlänken ligger som en våt filt över en ganska stor yta i staden. Det är synd om den aktuella delen av området inte kan utvecklas under tiden. Jämfört med andra kommuner är Norrköping lite trögt på plansidan, säger Malin Lindman.
Reidar Svedahl (L) är ordförande i samhällsplaneringsnämnden.
– Det är tråkigt om man upplever det så, men det är svårt att bemöta svepande kritik. Har man ett ärende får man svar, men i vår nämnd måste vi också vara försiktiga med vad vi säger. När det handlar om skoltomter är frågan också var det behövs skolor. Då är det en bra start att prata med dem på utbildningskontoret, säger han.
Han jämför med Attendos boende för äldre i Sandbyhov som stod klart 2019, men där ingen flyttat in. En sådan situation vill man inte ha igen.
– Vi kan inte använda det bara för att det byggts, så kan vi inte hantera skattepengar, säger han.
Men att Ostlänken försenar viss utveckling av Norrköping som stad kan han hålla med om.
– Den både gynnar och hämmar oss. Men vi rör ingenting inom Ostlänkskorridoren. Vi skulle bara slösa tid, för vi vet att vi får nej från Trafikverket. Det vore att slösa med skattebetalarnas pengar, säger han.
Fotnot: Skolaktören vill inte medverka i artikeln.