Succéföretaget i kris – personal har inte fått lön

Medicinteknikföretaget Biovisor exploderade under pandemin tack vare sin produktion av munskydd. Nu har de stora skulder och tvingas till rekonstruktion. De anställda upptäckte i fredags att de inte fått någon lön.

Biovisor healthcare startade under pandemin egen tillverkning av munskydd och annan skyddsutrustning. Efterfrågan har nu kraftigt minskat och företaget tvingas till rekonstruktion.

Biovisor healthcare startade under pandemin egen tillverkning av munskydd och annan skyddsutrustning. Efterfrågan har nu kraftigt minskat och företaget tvingas till rekonstruktion.

Foto: Carolina Nilsson

Norrköping2021-07-27 06:00

Biovisor healthcare startade 2018 och påbörjade sin produktion av munskydd på Vikbolandet under coronapandemin i juli förra året. Företaget växte i snabb takt: gick från en omsättning på tre miljoner till 44, ökade sina anställda med 72 personer på bara ett halvår och hyllades bland annat av centerledaren Annie Lööf. Så sent som i mars expanderade de till nya, större lokaler på Lindövägen.

Nu är situationen en helt annan. I torsdags ansökte Biovisor healthcare AB om företagsrekonstruktion hos Stockholms tingsrätt. En rekonstruktion innebär att företaget i nuläget inte kan betala sina skulder, men ansöker om dispens för att försöka reda ut situationen och undvika en konkurs. För att försöka rädda företaget ska de bland annat dra ner på antalet anställda från nuvarande 35 personer till tio. 25 personer tvingas alltså sluta. Tingsrätten har beviljat ansökan.

Vi har varit i kontakt med flera av de anställda som nu förlorar jobbet. De berättar att de på sistone upplevt att det varit "väldigt rörigt" på företaget, men att de inte fått någon information om hur illa det varit ställt med ekonomin.

– Jättemånga fick en chock, berättar en anställd om beskedet.

– Strax innan semestrarna var det ingen som sa något. Det var inget snack om att det kunde vara så att någon inte skulle kunna vara kvar. Sedan fick jag höra att det inte finns några pengar i bolaget och vi märkte att cheferna inte svarade när vi hörde av oss.

Flera fick beskedet om uppsägning i förra veckan, vissa på telefon under sin semester. Men det var först i fredags, alltså samma dag som lönen skulle betalas ut, som de själva upptäckte att några pengar inte kom in på kontot. Samtidigt åkte vd:n Andreas Bengtsson till Spanien.

– Folk är helt förtvivlade. De hade i vilket fall kunnat berätta för oss tidigare att det inte skulle komma någon lön, säger den anställda och får medhåll av sin kollega:

– Om de hade berättat för oss hade man haft en chans att låna pengar eller ringa sin hyresvärd och förklara situationen, nu fick vi inte ens en förvarning. Vi hade ingen aning om att han skulle åka till Spanien igen heller, speciellt inte nu direkt efter uppsägningarna.

undefined
Vd Andreas Bengtsson befinner sig just nu i Spanien där han arbetar på en av sina vårdcentraler.

Tillsammans med tv-profilen Peter Settman äger Andreas Bengtsson Biovisor healthcare. Han driver även ett antal svenska vårdcentraler i Spanien, där han befinner sig just nu. Resan var inplanerad sedan tidigare, säger han:

– Det är givetvis olyckligt, men det var planerat sen länge. Jag jobbar som läkare och det var en vecka här då det rådde läkarbrist som jag var tvungen att täcka upp.

Kan du förstå att det inte ser så bra ut ur de anställdas perspektiv att du åker till Spanien samma dag som de upptäcker att de inte får någon lön?

– Ja visst, men det är ingen som tagit den diskussionen med mig. Jag kan förstå att det ser konstigt ut, men jag jobbar som läkare och jag har jobbat dag och natt och avbröt min semester för att kunna rädda företaget. Jag har gjort det absolut bästa jag kan.

Andreas Bengtsson säger att det "olyckligtvis" var så att rekonstruktionen råkade sammanfalla samma dag som löneutbetalningen den 23 juli.

Men ni lämnade in ansökan den 22?

– Ja, det var så fort som vi hann få den färdig. Men hade inte rekonstruktionen gått igenom hade vi försökt delbetala med det som fanns i kassan till de löner som gick, så vi ville vi ha besked om rekonstruktionen först.

Att det dröjt med ansökan säger han beror på att de in i juni fortfarande förde diskussioner om att bli tillverkare åt större bolag i Europa, men att kontrakten slutligen gick till andra fabriker i Östeuropa.

– Hade något av de kontrakten slagit in hade vi inte suttit i den här situationen.

De anställda omfattas nu av den statliga lönegarantin och Länsstyrelsen fick rekonstruktörens beslut under måndagen. Handläggningstiden ligger normalt på upp till två veckor, men är just nu förkortad.

– Om allt går som det ska, ska de kunna få sina pengar i slutet av veckan, säger Helena Remnerud på Länsstyrelsen Stockholm.

Hos de anställda möts beskedet om utbetalningen med lättnad:

– Det är jättebra att pengarna kommer, men det var ju långtifrån säkert. Folk har gråtit och inte vetat vad som skulle hända. Pengarna har ju inte försvunnit över en natt, så de hade kunnat meddela oss i tid. Jag tycker det är jättedåligt.

Vi har utan resultat sökt Peter Settman. 

I stället för konkurs

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem, men som på sikt har en möjlighet att överleva. Det är tingsrätten som beslutar om företagsrekonstruktion.

I en företagsrekonstruktion kan det ingå ett offentligt ackord. Det är en ekonomisk överenskommelse som innebär att fordringsägarna, de som vill ha betalt, får avstå från en del av sina fordringar.

Ett beslut om rekonstruktion gäller i tre månader och kan förlängas med tre månader i taget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!