Under en kort promenad i bostadskvarteren runt Mirum galleria hittar vi mängder av kundvagnar. Några står parkerade vid cykelställ, andra precis utanför portarna och vissa verkar lämnade vind för våg.
– Problemet är jättestort och det minskar inte. Vi får in anmälningar hela tiden om att det ligger kundvagnar någonstans. Vi har två man som jobbar ett helt arbetspass i veckan bara med att hämta in kundvagnar. Det är hundratals i veckan, året om, säger Christian Anderstedt.
På Timmermansgatan stretar Birgitta uppför backen med en fullastad kundvagn. Vi stoppar henne och frågar varför hon tar med sig kundvagnen hem.
– Jag har skadat mig, jag kommer precis från sjukhuset, säger Birgitta och visar upp ett stort bandage.
– Men jag tar tillbaka kundvagnen sen.
Hon har också reagerat på att det är väldigt många kundvagnar som står på fel plats runt om i Hageby.
– Det är vagnar överallt. Jag tycker att vagnarna ska lämnas tillbaka, för jag har sett att många kör sopor med dem, det är äckligt.
Själv tar hon in kundvagnen i lägenheten, där får den stå tills hon ska gå ner igen, då tar hon med sig den och lämnar tillbaks till butiken.
– Det gör jag för att ingen ska ta den.
Känner du att det är okej?
– Ja, tycker inte du det?
Handlarna säger att det blir mycket slitage på vagnarna när man kör med dem utomhus, de är inte gjorda för det.
– Ja, det är nog sant. Jag är ganska nyinflyttad här men där jag bodde tidigare fick man låna en kundkorg om man gav pant på hundra kronor. Det var bra, då kom vagnarna tillbaka, så borde de göra här också, tycker hon.
Ica-handlaren Christian Anderstedt suckar åt problemen.
– Jag vet inte riktigt vad man ska göra. Förr låg en magnetlina runt hela gallerian som skulle göra vagnarna obrukbara om man körde dem utanför området. Linan ligger förvisso kvar men vi har inte låsbara hjul på vagnarna längre. Vagnarna krånglade så mycket och hjulen låstes när de inte skulle, dessutom kördes vagnarna iväg ändå. Det blev helt enkelt för mycket huvudvärk för personalen.
För att använda en kundvagn i Mirum galleria behövs en femkrona, tiokrona eller en pollett. Handlarna i gallerian har diskuterat ifall man i stället ska behöva kvittera ut en kundvagn, alltså en liknande modell som Birgitta berättade om.
– Men det är inte heller en jättebra lösning. Då måste man komma in och kvittera ut en pollett, sen ska man gå och hämta sin vagn, komma in och handla, sen gå ut med varorna och komma in och kvittera ut panten igen. Det är inte jättesmidigt.
Men förutom att ni har många vagnar på vift, är det ett problem att kunder lånar hem dem?
– Ja, hjulen mår inte bra av att åka utomhus, speciellt inte vintertid med allt grus. Vi måste reparera dem fortlöpande.
Han tycker inte heller att det känns bra att det ligger kundvagnar runt om i området om det skulle hända något.
– Tänk om det skulle börja brinna i ett hus och räddningstjänsten inte kommer fram för att det står kundvagnar i vägen. Gallerian har pratat med hyresvärdarna runt omkring för att de ska informera sina hyresgäster om varför det här inte är okej, säger Christian Anderstedt.
Hans anställda som samlar in kundvagnar får åka över hela Hageby och leta kundvagnar. Ibland ända till Klingsberg, Vilbergen och Gamla Övägen.
– Det här är en riktig klappjakt, en väldigt tidsödande och kostsam klappjakt. Om någon kommer på någon jättebra lösning får de gärna höra av sig.