Studenterna har alkohol på schemat
Studenter som varit med ett tag sätter normerna för dem som kommer som nya.Därför satsar Campus Norrköping på utbildning av faddrar inför nollningsperioden. Det handlar bland annat om att dricka med omdöme.
Alkoholforskaren Kent Johnsson från avdelningen för klinisk alkoholforskning vid Lunds universitet pratar om ett i Sverige brännbart ämne hur hantera alkohol. Genom att diskutera drickandets konsekvenser ur flera aspekter får studenterna hjälp att hitta en balans i sin alkoholhantering.
<p><b><font size="2">Vanor grundläggs</font></b>
Det är mellan 18 och 25 års ålder som de vuxna alkoholvanorna grundläggs. Mellan 13 och 25 är de fluktuerande, att man börjar tidigt behöver inte alls betyda att man konsumerar mycket senare i livet, säger Kent Johnsson.
Det är först omkring 30 års ålder som man har uppnått stabila alkoholvanor.
Alkoholforskning visar att den enskilt viktigaste faktorn för utvecklandet av alkoholvanor är hur kamraterna dricker.
Eftersom det verkar som om studenter är en grupp som konsumerar förhållandevis mycket alkohol är det viktigt att sätta normerna för drickandet. Sudietiden inträffar dessutom för många under den strategiskt så viktiga perioden mellan 18 och 25 års ålder.
<p><b><font size="2">Mängden avgörande</font></b>
En av kärnpunkterna i Kent Johnssons budskap är att det är viktigt att se upp med mängden alkohol som dricks vid varje enskilt tillfälle.
Att dricka ett glas vin om dagen är ofarligt för en kvinna. En man klarar två glas utan problem, säger Kent Johnsson.
Detta under förutsättning att en sådan konsumtion inte kombineras med rejäla fyllor under helgen. Kontentan är emellertid att studenterna ska lära känna sina gränser. En metod som Kent Johnsson lär ut är att beräkna sin egen promillehalt i blodet med hjälp av faktorer som alkoholintag, kroppsvikt och tid.
Som grund för beräkningen används begreppet "drink" vilket motsvarar antingen 50 centiliter folköl, fyra centiliter starksprit, ett glas (15 centiliter) vin eller 33 centiliter starköl.
Studenterna får göra egna beräkningar och på ett underhållande vis diskuterar Kent Johnsson drickandets konsekvenser. Till exempel för han in det faktum att killar inte har rätt att supa tjejer under bordet för att öka chansen till sex. Han går också in på rätten att avstå från alkohol.
Tvinga aldrig någon annan att dricka! Acceptera alltid ett nej och försök aldrig att övertyga för att du inte vill dricka ensam, säger Kent Johnsson.
Oavsett orsak har vi aldrig rätt att kritisera någons val att inte dricka.
<p><b><font size="2">Dricker för att ha trevligt</font></b>
Efter en genomgång av studenternas egna associationer till varför man vill dricka alkohol, vilka förväntningar som finns och vilka reella effekter drickandet ger konstaterar Kent Johnsson att alkohol för de flesta innebär något överlag positivt.
Vi dricker för att ha trevligt och då gäller det att maximera de positiva effekterna och minimera de negativa konsekvenserna, säger Kent Johnsson.
Hans föreläsning belönas med en närmast öronbedövande applåd. Några studenter som NT talar med bekräftar bilden.
Det här var väldigt bra, säger Kristofer Ericsson.
Under nollningen kan man ju faktiskt också göra saker som inte är relaterade till alkohol.
Andrea Persson var fadder även förra året.
Som fadder kan man gå in och säga att "du behöver inte dricka om du inte känner för det", säger hon.
Många som kommer nya riskerar att hantera alkoholen på fel sätt.
Frida Östberg tycker att det är viktigt att se sig själv som en förebild.
Och så har alla någon erfarenhet som de kan dela med sig av, säger hon.
Eric Sund poängterar att alkoholvanor är ett lätt ämne att diskutera.
Det är som sex, alla kan relatera till något, oavsett tidigare erfarenheter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!