Strejker i Göteborg kan påverka hamnen

Under tisdagen väntas punktstrejker i containerhamnen i Göteborg. En konflikt som kan påverka godsmängden i Norrköpings hamn och övriga östersjöhamnar.

Omdirigering. Hamnen i Norrköping kan få ökade godsmängder den närmaste tiden när det blir punktstrejker i containerhamnen i Göteborg.

Omdirigering. Hamnen i Norrköping kan få ökade godsmängder den närmaste tiden när det blir punktstrejker i containerhamnen i Göteborg.

Foto: Niclas Sandberg

Norrköping2016-11-14 20:21

Svenska Hamnarbetarförbundet har utlöst stridsåtgärder som inledningsvis berör blockad av övertidsarbete, nyanställningar och inhyrning av personal fram till årsskiftet. Men konflikten kan komma att trappas upp.

– Punktstrejkerna i Göteborgs containerhamn kommer att påverka alla hamnar, säger Patrik Åman, vd Norrköpings hamn. Många kommer att styra om gods till andra hamnar och en del gods kommer att lastas om i nordeuropa för att nå Sverige via tåg och lastbil istället.

Norrköpings hamn håller ögonen på vilka godsmängder som kan bli omdirigerade hit men kommer inte att göra något proaktivt.

– Maersk har redan aviserat att man planerar att ta mer gods till Norrköping men det var klart redan innan den här nyheten kom, säger Patrik Åman.

Enligt hamnens vd är merparten av de anställda i Norrköpings hamn medlemmar i Transportarbetareförbundet och berörs därför inte av det som händer i Göteborg.

På andra håll har Hamnarbetareförbundet varslat om sympatiåtgärder som innebär en blockad av all hantering av gods som omdirigeras på grund av konflikterna till andra hamnar i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om