Strejk hotar flera byggprojekt i Norrköping

En konflikt mellan fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen riskerar snart att sluta i strejk. Fyra byggarbetsplatser och totalt runt 40 anställda i Norrköping berörs. Bland annat kan projektet i Inre hamnen bli stillastående.

Magnus Cato, ordförande för Byggnads Öst, hoppas att de inte ska behöva gå ut i strejk, men säger att läget är kärvt.

Magnus Cato, ordförande för Byggnads Öst, hoppas att de inte ska behöva gå ut i strejk, men säger att läget är kärvt.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2020-11-18 16:45

Orsaken till strejkhotet är att fackförbundet Byggnads menar att arbetsgivarorganisationen Byggföretagen inte villkorslöst vill möta deras krav för att komma åt problem med dödsolyckor, arbetslivskriminalitet och ojämställdhet.

– Vi vill få en schysst byggbransch med ordning och reda och vi har lämnat förslag för det, men arbetsgivaren pratar mer om att man vill försämra inflytandet för våra medlemmar. Det tycker vi är tråkigt, för det finns viktigare saker än att ändra maktbalansen, säger Magnus Cato, ordförande för Byggnads Öst.

Strejken skulle innebära ett totalt stopp av arbetet på de arbetsplatser som berörs, från och med fredagen den 27 november. I Norrköping gäller det NCC:s huvudprojekt och arbeten med kaj, kanal och broar i bygget av den nya stadsdelen Inre hamnen.

Även NCC:s bygge av Nodhuset – tiovåningshuset i Sandbyhov med plats för lägenheter och vårdlokaler, skulle sättas på paus. 

Om en överenskommelse fortfarande inte nåtts innan den 9 december kommer ytterligare ett byggföretag i Norrköping att omfattas av strejken: Byggställningsföretaget Xervon. Totalt är det ett sextiotal anställda i Östergötland, varav runt 40 i Norrköping, som berörs, enligt Magnus Cato.

Lars-Åke Lundberg är lagbas för arbetet med kaj, kanal och broar i Inre hamnen och säger att ett strejk skulle både försena arbetet och beröra många fler än den egna gruppen eftersom även underleverantörer skulle påverkas.

– Beroende på hur länge strejken pågår, desto fler blir drabbade. Om det drar ut på tiden kommer det bli förseningar i arbetet och det är ändå lite tidspressat det vi gör, säger han.

Vad tror du om läget, hur nära är det en strejk?

– Vår känsla är att det är ganska skarpt alltså. Parterna är väldigt långt ifrån varandra och de här motkraven från arbetsgivarsidan är inga vi kommer backa ifrån. Vi har råd att strejka, vi har en ganska stor strejkkassa, och viljan har vi.

För att strejken ska blåsas av kräver Byggnads att arbetsgivarorganisationen går med på några av fackets krav och släpper några av sina egna. Bland annat vill Byggnads att det ska finnas tydligare regler kring traktamenten för arbetare från andra länder och krav på att företag ska kunna bevisa att underentreprenörer följer kollektivavtal. 

Facket vill även se en rad åtgärder för att öka jämställdheten – som krav på separerade omklädningsrum och att gravida ska kunna vara hemma med ersättning om arbetsuppgifterna riskerar skada fostret. Enligt Byggnads har dessa frågor hamnat längst ned på dagordningen under förhandlingen och arbetsgivaren har istället velat få mer makt över lönesystem och arbetstid.

Lars-Åke Lundberg säger att de som fackmedlemmar står bakom kraven och strejkvarslet.

– Vi vill ha ordning och reda på arbetsmarknaden och vill inte att det kommer in oseriösa aktörer och konkurrerar. Det är vi villiga att ta strid för, säger han och tillägger att även jämställdhetsfrågorna är viktiga.

– Vi vill ju ha in mer kvinnor i branschen, det är väldigt mansdominerat.

Förhoppningen från Byggnads är dock att det inte ska behöva gå så långt som till strejk, även om läget just nu är kärvt.

– Ingen vill att det här ska dra ut på tiden, om vi kunde komma överens utan strejk vore det absolut bästa, säger Lars-Åke Lundberg.

Byggnads strejkvarsel

Varslet är indelat i tre faser. Om ingen överenskommelse nås träder den första i kraft den 27 november. Det berör 87 arbetsplatser runt om i landet. Tre av dessa finns i Norrköping.

Den 3 december skulle ytterligare 40 arbetsplatser gå ut i strejk. 

Den 9 december ytterligare 23 arbetsplatser. En av dessa finns i Norrköping.

Strejken innebär att allt arbete läggs ned på de arbetsplatser som omfattas. Arbetsuppgifterna försätts samtidigt i blockad, vilket betyder att ingen annan får utföra dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!