Tisdagen den 1 april inleds ett omfattande arbete på stadens huvudstråk Drottninggatan. Norrköpings kommun har planerat för arbetet i två år.
Främst handlar det om att byta ut de gamla spåren som spårvagnarna rullar på.
– Spårvagnsspåren, och även en växel, är gamla och måste bytas ut. När vi ändå är igång passar vi på att bland annat ordna till nya ytskikt, säger Gustav Flodén, enhetschef spår vid Norrköpings kommun.
Norrköpings spårväg öppnades för trafik 1904. Den gula faran har blivit ett populärt inslag – men kräver som bekant också sin beskärda del av underhåll.
Hur mår spåren i Norrköping egentligen?
– En del spår är väldigt gamla. Vi har redan gjort ett stort arbete på Nygatan, men på sträckan ner mot badhuset och en del på Östra Promenaden behöver det bytas ut spår framöver, säger Gustav Flodén, som berättar att det spårarbete som genomförs i år ska hålla i 60-80 år framöver.
Mattias Näsström, biträdande trafikchef på Östgötatrafiken, gillar spårvagnar. Men konstaterar samtidigt att det är lite speciellt att ansvara för kollektivtrafiken i Norrköping.
– Självklart blir vägarbeten mer kännbart i Norrköping än i Linköping, där man kan vara mer flexibla.
När Drottninggatan ändå måste grävas upp passar Nodra på att förnya vatten- och avloppsledningar.
– Det finns stora ekonomiska fördelar att göra det här samtidigt när det ändå genomförs schaktarbeten, säger Peter Jonander, projektledare på Nodra.
Samarbetet fulländas av att Eon byter ut gamla fjärrvärmeledningar mot nya för att säkra värmeleveranserna.
Det omfattande arbetet på Drottninggatan – från rådhuset till resecentrum – innebär bland annat att Saltängsbron kommer att stängas av. Det blir bara gång- och cykeltrafik på bron.
Utöver en stor påverkan för biltrafiken blir det alltså rejäla förändringar för Östgötatrafikens resenärer:
- Buss istället för spårvagn på delar av linjerna
- Extra byten på flera linjer
- Längre körtider, cirka fem minuter till/från Söder Tull
- Nya hållplatslägen
Mellan veckorna 14-44 kommer ingen kollektivtrafik kunna köras via Drottninggatan och Gamla Rådstugugatan. Totalt blir det fem linjer som ska ledas om.
– Broar är vackra att titta på, men när de är avstängda blir det svårt att hitta några andra alternativ, konstaterar Mattias Näsström.
En avstängd Saltängensbron medför även en rejäl utmaning för Hamnbron. Där ska nu ersättningsbussar sättas in i stället för spårvagnar på sträckan Söder Tull-Fridvalla. Här finns det med andra ord risk för långa köer.
– Det här blir ett komplicerat vägarbete. Norrköpingsborna är luttrade. Jag hoppas de har förståelse för att det kan bli stökigt när de vet orsaken, att de slipper osäkerheten. Alla förändringar är inlagda i reseplaneraren i appen och på vår sajt, säger Mattias Näsström.
Vilka resenärer kommer att påverkas mest av det här?
– De som åker igenom stan. Det blir också svårt att nå den nedre delen av Drottninggatan.
Totalt kostar vägarbetet de tre aktörerna drygt 100 miljoner kronor, varav kommunen lägger runt 50 miljoner. Om allt går som det ska beräknas arbetet vara klart i slutet av oktober i år.
– Det är det vi hoppas på. Samtidigt vet vi sedan tidigare att när vi gräver så här djupt, kan det dyka upp arkeologiska fynd, säger Gustav Flodén.
Vägarbetet sker alltså samtidigt som det under sommaren sker stora publika arrangemang. När SM-veckan – ett av landets största idrottsevenemang – arrangeras den 24-29 juni är planen att temporärt öppna upp Saltängensbron.