Vi ska precis lämna den gamla handelsplatsen och titta på fynd, som ligger väl dokumenterade i plastlådor i byggbodarna vid området, när Björn Hjulström, som är projektledare, stannar upp och tittar mot gänget vid grävskopan.
– Sätter han det i en påse? säger Björn högt.
Förlåt?
– Michael... han verkar ha hittat något. Han är fantastiskt duktig med sin metalldetektor och gör de flesta finfynden på området. Vi går dit och kollar, säger Björn.
Michael Lander plockar upp ett klipp av ett silvermynt.
– Det kan vara arabiskt, kanske tyskt, men just silvermynten ger en tydlig koppling till handelsplatsen, säger Björn och räcker tillbaka påsen till Michael.
– Vi har precis börjat skrapa på ytan och söker just nu i själva utkanten av ett oerhört intressant område. Man kan egentligen inte ha det här som en referens – så bra är det... Vi är mitt uppe i en otroligt spännande resa. Miljön och känslan förändras helt och hållet för varje gång, säger Michael Lander innan han låter metalldetektorn svepa över marken igen.
Det är en ständig jakt på nya fynd.
Det finns mycket av just det vid Ströja på Malmölandet utanför Norrköping. Björn Hjulström och hans kollegor från Arkeologikonsult har varit här i omgångar genom åren. Tidigare har man sett att det varit en plats för eliten under perioden 450–650 e.Kr. där man gav gästabud, höll blot och slöt allianser. Men den senaste tidens fynd tyder på att området fortsatte som elitplats, men att den även stärkte sin roll som en viktig handels- och hantverksplats under den efterkommande perioden 650–900 e. Kr.
Här finns tydliga spår av hallar, som avlöser varandra.
Här finns vikter, lämningar från olika byggnader, silvermynt och en mängd spännen.
– Vi visste, tack vare våra tidigare undersökningar av den här platsen, att den är bland det häftigaste vi mött, men det slår oss ända med häpnad gång på gång, säger Björn och jämför Ströja med andra platser som Helgö i Mälaren och Slöinge i Halland.
– Att ha hittat en sån plats i Östergötland blir ett viktigt komplement till forskningen kring den yngre järnåldern. Det är egentligen en kaxigt vald plats, där du egentligen måste ha varit ganska sårbar. Det finns inte mycket till skydd och man kunde lätt bli attackerad, såväl land- som sjövägen, men någon vågade etablerade sig med kraft här och har litat på sin omgivning. Det var lite som en port, in till och ut från, Östergötland, tror Björn.
– Det kan ha varit en småkung eller nära allierad med en småkung. Det är en plats med stor makt, som var vida känd och lockade hit folk från olika delar.
Arkeologerna hittade nyligen ett överarmsben från en människa.
– Vi vet inte om det är från en man eller kvinna än, men vi kommer få reda på det. Det fanns också ett spår av ett hugg med ett vasst vapen på benet. När man hittar människoben utanför gravar kan det vara ett tecken på att det har behandlats på ett annorlunda sätt. I vanliga fall kremerade man sina döda.
Det betyder?
– Att platsen hade en rituell funktion.
Tidigare fynd med fragment av mänskliga kranier stärker också den känslan.
– Skallarna är obrända och kan ha separerats från kroppen. Vi kan fundera över varför och vilka dessa personer var. Det kan har varit trälar eller folk man avrättade som rituella offer.
Björn Hjulström plockar fram ett urval av fynd man hittat.
– Här är en lansspets, delar av ett bultlås från vikingatiden, olika spännen, vikter och glas. Man brukar vara nöjd och glad om man hittar något glas, men här har vi hittat sex-sju olika. Det är fantastiskt, säger Björn innan han med varsam han lyfter upp ett beslag, som suttit på ett träns till en häst.
– Det är det vackraste enskilda fyndet hittills. Det är ett detaljerat och prydligt bronsbeslag med inslag av guld.
Statens historiska museum i Stockholm tar hand om fynden.
– Oftast vill eller kan inte lokala muséer ta hand om allt, men om det blir aktuellt med en utställning kan man låna fynden för en viss tid. Vi kommer, inom kort, ta plats i Stadsmuseets "Rum för arkeologi" och visa upp lite av det vi hittat. Det skulle vara kul med en permanent utställning i länet.
– Vi kommer ha mycket att visa upp. Ni kommer ha anledning att komma tillbaka hit. Jag lovar.
Handeln vid Ströja kan ha varit kvar till mitten av 900-talet.
– ...innan Norrköping tog över som köpstad. Vi står vid något som kan vara "Gamla Norrköping", säger Björn Hjulström.