Adler förlorar tvisten mot Norrköpings kommun

Norrköping gjorde rätt när de stoppade Niclas Adlers planer på en skärgårdsstad i Marviken. Lars Stjernkvist (S), tidigare ordförande för kommunstyrelsen, var den som först fattade beslutet. "Domen är tydlig. Det är klart att jag känner en lättnad över att det vi gjorde var rätt", säger han.

Norrköpings kommun och Niclas Adler möttes i Norrköpings Tingsrätt i slutet av oktober. Under fredagen kom domen.

Norrköpings kommun och Niclas Adler möttes i Norrköpings Tingsrätt i slutet av oktober. Under fredagen kom domen.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-11-29 10:30

Niclas Adler och hans bolag Synthesis Analytics ska nu betala Norrköpings kommuns rättegångskostnader på drygt 1,5 miljoner kronor.

Tvisten började 2021 när företagaren Niclas Adler stämde Norrköpings kommun. I slutet av oktober i år hölls två dagars förhandling i Norrköpings tingsrätt. Niclas Adler anser att kommunen bröt ett avtal och att de därigenom var skadeståndsskyldiga. 

Tingsrätten håller inte med och menar att kommunen har rätt att själva bestämma hur mark och vattenområden ska användas.

Det var hösten 2020 som Lars Stjernkvist (S) fattade ett första beslut om att avbryta samarbetet. Beslutet byggde bland annat på oklarheter kring vem som skulle finansiera projektet och kommunen hänvisade till en rapport av säkerhetsföretaget Scutus som påstod att Niclas Adler kunde vara ett hot mot rikets säkerhet.

Kommunen hade tidigare inlett ett planarbete, vilket krävdes för att planerna på att bygga en "skärgårdsstad", med bland annat 5  500 bostäder, skulle bli verklighet. 

Beslutet att avbryta arbetet var, trots att det innebar ekonomiska konsekvenser för Niclas Adler, inte bindande menar tingsrätten i fredagens dom som anser att Niclas Adler kunde ha lämnat in en ny ansökan.

I februari 2021 bestämde samhällsplaneringsnämnden att definitivt avbryta samarbetet. Det hade kommunen rätt att göra, menar tingsrätten. Beslutet fattades tidigt i processen, medan det ännu inte fanns några uppdrag om att ta fram nya detaljplaner över området. 

undefined
Lars Stjernkvist (S) var lättad efter domen.

– Vår utgångspunkt var att skydda kommunens intressen, därför är det i grunden tråkigt när det leder till rättsliga konflikter. På det viset känner jag att det var beklagligt att projektet tog den vändningen. En lättnad är att vi agerade och i sak slår domstolen fast att det var rätt, säger Lars Stjernkvist.

– Men jag känner ingen glädje idag, för det har varit en tråkig historia från början. 

En sak som diskuterades under rättegången var Lars Stjernkvist uttalanden i media om varför samarbetet med Niclas Adler stoppades, där tingsrätten anser att han hade rätt att säga det han gjorde. . 

– Det är klart att en politiker måste uttrycka sig och säga vad han eller hon tycker. I det här fallet redovisade jag ett beslut som jag tagit. För mig hade det varit anmärkningsvärt om det varit fel, säger Lars Stjernkvist.

undefined
Sophia Jarl (M) säger att kommunen agerade rätt.

Kommunstyrelsens nuvarande ordförande Sophia Jarl (M) om domen:  

– Det var ju oklart under lång tid vad målsäganden (Niclas Alder) egentligen stämde kommunen på. Nu har vi fått en dom där det slås fast att kommunen agerat på rätt sätt, säger hon.

undefined
Olle Vikmång (S) är inte förvånad över domen.

Olle Vikmång (S), oppositionsråd, kommenterar:

– Jag är förstås nöjd, men inte förvånad. Det är ett viktigt besked för Norrköping och alla Sveriges kommuner i arbetet med den strategiska planeringen av kommunen, anser han.

undefined
Kommundirektör Anna Selander säger att tvistemålet påverkat kommunen.

Anna Selander, kommundirektör i Norrköping, är lättad:

– Ärendet har funnits i kommunen så länge som jag har jobbat här och det är klart att det har påverkat oss. Vi har ju lagt resurser på det och behövt ta höjd för vilka risker en fällande dom skulle kunna innebära för oss, säger hon.

undefined
Reidar Svedahl, tidigare L, anser att kommunen förlorade miljardinvesteringar när Niclas Adler stoppades.

Reidar Svedahl, tidigare politiker i Norrköping, vittnade i tingsrätten till Niclas Adlers fördel. Han tycker att kommunens beslut att avbryta samarbetet var fel. 

– Beslutet att stoppa Niclas Adler är det dyraste beslutet Norrköpings kommun någonsin tagit. Med det tackade vi nej till Swedish Biofules och vi sa nej tack till Rolls Royce, det är häpnadsväckande. Vi tackade nej till miljardinvesteringar, säger han.

undefined
Niclas Adler anser att tingsrätten varit partisk och ska överklaga domen.

NT har sökt Niclas Adler men han har inte återkopplat. Till Folkbladet säger han dock att han är överraskad och att det är "den värsta domen han läst". 

– Många vänner sa till mig att det är omöjligt att vinna mot en kommun i den kommunens tingsrätt. Jag ville inte tro det men nu när jag läst domen så måste jag tillstå att den rakt igenom känns som en partsinlaga, säger Niclas Adler till Folkbladet.

Han säger också att domen kommer att överklagas till hovrätten. 

undefined
Rådman Anders Heiborn kommenterar påståendet att domstolen var jävig.

Rådman Anders Heiborn, som dömde i målet, svarar på om kommunen hade någon fördel av att fallet avgjordes i Norrköping.  

– Nej, verkligen inte. En domstol dömer helt objektivt och om man inte kan döma objektivt för att det finns en personkoppling får en annan domare ta det.

Vad tänker du om att en part kan tänka så?

– Då får man anmäla jäv och säga att ingen domare i Norrköping kan ha det här målet, säger Anders Heiborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!