Stjernkvist: "Det här är en dyster kväll"

Under torsdagskvällen beslutade kommunens krisledningsutskott om nya lokala restriktioner gällande för Norrköping. "Det här är en dyster kväll", säger Lars Stjernkvist (S).

Norrköping 29 oktober 2020 21:39

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist har, tillsammans med krisledningensutskottet i kommunen, under torsdagskvällen suttit i möte. Klockan 20.30 kom beskedet att Norrköping inför lokala och hårdare restriktioner.

– Vi har kommit fram till att vi starkt rekommenderar ansvariga nämnder att stänga ner de verksamheter som folkhälsomyndigheten har pekat ut som extra känsliga. Det vill säga museer, bibliotek och badhus med mera. De exakta reglerna kommer tas fram i morgon. När det gäller allmänhetens besök tycker vi för tydlighetens skull att de bör stängas ner.

Vad det gäller gymnasieskolor och kollektivtrafik så har man inte diskuterat några särskilda lokala regler.  

– Det är möjligt att vi återkommer i de frågorna. Där har folkhälsomyndigheten skärpt reglerna och det gäller ju även Norrköping, fortsätter Stjernkvist.

Varför lokala regler för Norrköping?

– Det är ju för att vi är extra utsatta i länet och vår förhoppning är att vi får likartade regler i hela länet. Det är viktigt så man inte rör sig över kommungränserna och då har olika restriktioner.

Hur känns det att börja om igen med hårdare regler?

– Frustrerande, men samtidigt var jag mentalt förberedd. Man kunde ju se redan under sommaren och början på hösten att det kommer bli en utdragen kamp. Det är nog först när vi får ett vaccin som vi på allvar kan ana slutet. Vi kommer att ta ett steg framåt, men sen, som ikväll, ett steg bakåt. Vardagen kommer, även om den kommer dröja.

Har du något råd till Norrköpingsborna de kommande veckorna?

– Ja, jag håller med folkhälsomyndigheten "Håll i och håll ut". Men jag vill lägga till att hålla kontakten. Vi måste se till att vi både stoppar viruset men att vi också gör allt vi kan för att stoppa ångesten. Fysisk distans, men inte glömma bort att höra av oss till nära och kära. Det är många människor som verkligen lider av det här och vi måste försöka hålla kontakten, säger Lars Stjernkvist.

Vad tycker du om de nya allmänna råden för östgötarna?

– De känns fullt befogade. Jag har förståelse för att vi behöver striktare regler.

 

Richard Tjernström är säkerhetschef i Norrköpings kommun. Han berättar att det just nu inte är aktuellt att kommunen går upp i stabsläge.

– Vi ser inte att det finns ett stort behov för det just nu. Men vi följer givetvis utvecklingen, säger Tjernström.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa