Det är mer än fullt nu. Kriminalvårdens årsstatistik för 2022 ger en klar bild av trycket på Kriminalvårdens häkten.
Den genomsnittliga beläggningsgraden på fasta platser i landets häkten var under året 107 procent. 2021 låg den på 101 procent.
– Det är aldrig så att det står celler tomma, som det kunde göra för några år sedan under en längre tid. Får vi tomplatser så försöker vi att avlasta andra regioner som har större problem än oss, säger Michael Romanovic, chef för häktet i Norrköping.
– Vi har ändå personal anställd för de här platserna och det vore oansvarigt att inte ha det fullt. Men det finns en gräns. Vi har inte fler celler än vad vi har och vi kan inte samsitta på fler celler än vad vi gör i dag. Det är inte möjligt, säger Michael Romanovic.
I dag finns det 56 platser på häktet i Norrköping. Sex häktningsceller har dubbelbeläggning där man har våningssäng.
– Det finns 50 celler där man kan placera häktade i. Några av dem är större där man enligt Boverket kan ha möjligheten att ha våningssängar. Därför har vi 56 platser. Det är vad vi anser är vår maxkapacitet, säger Michael Romanovic.
Överbeläggningarna innebär samtidigt att det blir ett stort logistiskt pussel, vilket kräver mycket planering.
– Det som är utmanande i den här situationen är att när alla häkten i Sverige blir mer påfyllda blir det svårare att samordna de här platserna när man ska åka iväg för tingsförhandlingar eller transporter. Då finns inte någon buffert. För om vi ska flytta någon måste det finnas en plats ledig plats för den personen då den kommer fram, säger han.
Michael Romanovic lyfter fram det goda samarbetet mellan Kriminalvården, Nationella Transportenheten och polisen. Även om utrymmet är begränsat finns det en praktisk fördel i Norrköping där häktet sitter samman med polishuset.
Under torsdagen var häktets 56 platser fyllda. Samtidigt var en person anhållen – inget beslut om häktning var då taget.
– Då finns det en risk på en överbeläggning utöver de här 56 platserna. Eftersom den som är anhållen inte är häktad vet vi inte nu hur det blir. Men får vi den personen, och vi gör bedömningen att det går, kan den personen hamna i en isoleringscell. Alternativet är att vi skickar den personen till ett annat häkte i Sverige, säger Michael Romanovic.