Skräpet som togs om hand bestod mestadels av godispapper, plastpåsar, hundbajspåsar, burkar, flaskor, gamla gravlyktor, fimpar och portionssnuspåsar. Tack vare att det var lågvatten i Strömmen kunde de båda städgrupperna även rensa utmed strandkanterna.
– Kommunen har satt upp fler papperskorgar, men mycket plast och annat skräp hamnar ändå på marken. I värsta fall blåser det ner i vattnet och följer med ut i Östersjön. Det svåraste med uppdraget var att sluta plocka, vi såg skräp överallt, utvecklar han.
Jan Malmberg berättar att många flanörer som de mötte under aktionen lovordade städinsatsen och en del hjälpte till i plockandet.
– Det är lätt att tro att det skulle vara tråkigt att plocka skräp, men man känner verkligen att man gör något meningsfullt och fint blir det. Samtidigt undrar vi varför nedskräpningen ökar? Redan i förskolan får barnen lära sig om miljön och att man ska vara rädd om den. Men det blir så här med mer plast och förpackningar i samhället, fler som rör sig ute och lämnar sitt skräp och färre som städar i kommunen.
Enligt Naturskyddsföreningen visar mätningar i Östersjön att andelen plast i det vi lämnar kvar på stränderna bara på ett par år (2015–2017) har stigit från 63 till 70 procent. År 2050 beräknas det vara mer plast än fisk i havet.
– Vi hoppas kunna ordna en städning vid kusten innan sommaren, säger Jan Malmberg.