Spontant firande i Norrköping efter Assadregimens fall

Det tutades och flaggades på Kungsgatan och Himmelstalund efter att al-Assads skräckvälde fallit i Syrien.
– Vi ska fira med tårta ikväll. Det är slut med den här diktaturen, det är det viktigaste, säger Amjad Darwish, 51 år.

Från vänster: Amjad Darwish, Amjad Eddin och Chaith Darwish jublade spontant tillsammans med sina landsmän på Himmelstalund.

Från vänster: Amjad Darwish, Amjad Eddin och Chaith Darwish jublade spontant tillsammans med sina landsmän på Himmelstalund.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2024-12-08 17:15

Euforiska scener utspelade sig vid Himmelstalundsparkeringen. Flaggor hängde utanför bilarna, det tutades och en stor klunga av de flera hundra som samlat sig spontant skanderade: "Vi är alla syrier. Vi är ett folk. Vi är en person".

Norrköping är den femte största kommunen i Sverige med personer födda i Syrien, nära 6000. 

En stor skara flyktingar som alla upplevt följderna av Assadregimens styre. Det är judar, sekulära muslimer, sunni- och shiamuslimer, kurder samt kristna assyrier och syrianer.

– Det är slut med den här diktaturen, det är det viktigaste. Vi är alla här och är glada. Det här var den bästa platsen vi kunde samla oss på för vi ville inte ha för mycket trafik i stan, säger tapetseraren Amjad Darwish som tagit sig dit med sin son Chaith Darwish.

undefined
Från vänster: Amjad Darwish, Amjad Eddin och Chaith Darwish jublade spontant tillsammans med sina landsmän på Himmelstalund.
undefined
Mohammed Gaesh målade den Syriska flaggan i ansiktet och firade.
undefined
Flera hundra personer samlade sig spontant för att fira Assadregimens fall i Syrien.

Amjad kom till Sverige 2015, då flyktingvågen hade sin kulmen över Europa. Två av hans farbröder dödades innan han flydde hit. Nu hoppas han att hans hemland ska kunna resa sig ur spillrorna efter den blodiga maktkampen. 

– Det finns så många krafter som haft intressen i Syrien. Det är Iran, Hizbollah, Ryssland. Vi gillar inte Ryssland, säger Amjad spontant.

Finns det en oro att det blir samma scenario som i Afghanistan, med ännu mer våld?

– Vi är alla rädda men vi hoppas att alla kan komma överens nu, säger Amjad.

Han berättar att det är svårt att hålla kontakt med de släktingar som bor kvar, då internet knappast fungerar utan han får ringa till en systerdotter i Dubai som har kontakt med syskonen.

– Hon säger att de bara sitter hemma och inte får inte gå ut nu eftersom det kan bli krig där, säger Amjad Darwish.

I vimlet kommer 22-årige Amjad Eddin som levt nästan hela sitt vuxna liv i Sverige.

– Jag kom hit 2016. Min pappa var advokat där, jag både pluggar och jobbar nu. Sverige är mitt hemland och jag trivs väldigt bra här nu. Vi vill åka tillbaka men det kommer ta lång tid. För det kommer ta tid innan landet blir uppbyggt och blir stabilt igen. Allt är förstört och plundrat därnere. Det finns varken el eller vatten, säger Amjad Eddin.

Han har följt nyhetssändningarna från CNN noga. Han har förtroende för vad de jihadistledda rebellerna som störtade regimen sagt.

– Alla har förlorat en pappa, mamma eller barn. Det var därför det har blivit så brutalt. De har sagt att vi kan inte bemöta blod med blod, annars kan det aldrig ta slut, säger Amjad Eddin. 

Karta: Himmelstalundsbadet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!