De enda som kan se något positivt med situationen är råttor, skator och andra skadedjur. För de boende är det både estetiskt och luktmässigt ett elände sedan veckor tillbaka.
En som bor på Timmermansgatan 22 är Lotta Aho. Hon är mycket kritisk till hur sophanteringen sköts.
– Det är döäckligt, det drar till sig råttor och fåglar. Jag har sett hur folk öppnar en lucka och när det är fullt ställer de bara påsarna utan att kolla hur det är i de andra.
Om det här är en tillfällig lösning vet hon inte.
– Det är jättedålig information. Jag hoppas det snart blir en riktig sopsortering.
Andra hyresgäster vittnar om hur skräpet blåst omkring.
– I förra veckan när det blåste ordentligt flög plast och skit omkring i hela området. Det såg förskräckligt ut och gör det fortfarande, säger en boende NT träffar.
Regionchef David Lood på Östgötaporten AB beklagar det inträffade.
– Vi har regelbunden tömning men det har blivit extra mycket sopor under julhelgen. Sopcontainern var inte full utan många hyresgäster har valt att ställa/slänga sopor utanför. Det finns grovsorteringsrum tillgängliga där man ska slänga allt förutom hushållssopor. På måndagen städades det, säger han
Arbetet med ett miljörum är påbörjat och ska vara klart om två till tre veckor.
– Information om det här har delats ut i brevlådorna och på sopluckornas lock, säger David Lood.
Östgötaporten övertog de två höghusen från Subnova AB den 1 november.
Östgötaporten är inte ensamma om att ta bort sopnedkasten. I Norrköping finns det bara ett fåtal kvar.
– I stort sett allt har ersatts av sopstationer, säger Ove Wikström, bovärd för Hyresbostäder i Hageby.
– Det finns några få hus kvar med sopnedkast, men exakt var vet jag inte på rak arm, säger Joakim Boström, avfallstekniker vid Norrköping Vatten och Avfall.
De har samma förklaring till att så sker.
– Dels beror det på kravet på sopsortering och dels är det en arbetsmiljöfråga. Sopsäckarna fanns ofta nere i källarna och var tunga att få upp, säger Joakim Boström.
Det var på 1920-talet som arkitekten och frontfiguren i hyresgäströrelsen Sven Wallander introducerade sopnedkasten, eller ”sopstörtning” som systemet kallades från början.