Efter åtta år i opposition – nu tar Jarl över makten

Den 17 oktober tar Sophia Jarl över jobbet som Norrköpings mäktigaste person. Inför sitt nya uppdrag berättar hon varför Margaret Thatcher är hennes förebild, hur hon under en period ställde till det för brandkåren och vad hon aldrig kommer släppa förbi som ordförande i kommunstyrelsen.

Sophia Jarl har förståelse för att Norrköpingsbor kan känna en oro över att det blir ett nytt styre. När det gäller samarbetet med SD säger hon att hon står trygg i sina grundvärderingar. "Jag är inte ett dugg rädd för att jag ska hamna snett".

Sophia Jarl har förståelse för att Norrköpingsbor kan känna en oro över att det blir ett nytt styre. När det gäller samarbetet med SD säger hon att hon står trygg i sina grundvärderingar. "Jag är inte ett dugg rädd för att jag ska hamna snett".

Foto: Elin Holmer

Norrköping2022-10-11 18:00

Sjuåriga vorstern Svea och tioåriga dansk-svenska gårdshunden Axxa visar upp sina bästa sidor och fotograf Elin blir nöjd. Matte Sophia Jarl var inför träffen lite orolig för valet av plats. Som fågelhund finns det mycket som frestar vid Färgaregården.

– Det blir nog bäst om vi ses en bit bort från änderna, det kan bli lite vilt med Svea, säger hon.

undefined
Vid sidan av politiken trivs Sophia Jarl som bäst när hon är ute i naturen. "Norrköping är jättefint, men det är inte som på landet". Hundarna Axxa och Svea gör i alla fall att hon kommer ut i naturen. Varje dag blir det minst två rejäla rundor.

Minst två rejäla rundor blir det varje dag med hundarna Svea och Axxa

Går det att kombinera med jobbet?

– Jo, det gör det. Man får ju ta det exempelvis i samband med luncherna. Och så får vi turas om. Familjens tre tonårstjejer hjälper också till.

Sedan en tid tillbaka bor Sophia Jarl tillsammans med sambon Lisa inne i Norrköping. En stor omställning för Norrköpings blivande ordförande i kommunstyrelsen – som bodde i skärgården som liten och som under många år hade Vikbolandet som adress.

– Norrköping är jättefint, men det är inte som på landet. Vi för en diskussion om var vi ska bo ... jag saknar landet. Men vi har ju i alla fall vårt sommarställe på Risö.

undefined
Hundarna Axxa och Svea spelar en stor roll i Sophia Jarls vardagsliv.

Det är i naturen hon samlar kraft och laddar om. Men hon är dålig på att vara helt ledig.

– Jag tror inte jag haft en helt ledig dag under de här åtta åren som oppositionsråd. Sitter jag i kanoten så svarar jag. Den enda gången jag inte svarar är nog när jag är i kyrkan. Då är det flygplansläge på, säger hon.

Hon har haft jägarexamen i drygt tio år. Men egentligen är hon en värdelös jägare.

– Jag gillar att vara med i jakten och gå som hundförare. Men jag kan inte med själva skjutandet och dödandet. 

En titt i NT:s arkiv vittnar om att Sophia Jarls under sin väg till toppen varit inblandad i en hel del stormar, maktkamp och heta debatter. Både internt och externt. 

undefined
"En man hade aldrig blivit kallad hård – han hade blivit kallad målinriktad", säger Jarl, som på bilden debatterar mot Olle Vikmång i samband med varlrörelsen.

Om man bara känner dig från debattinlägg, intervjuer och talarstolen kan man reagera på att du har en hård framtoning. Blir det så per automatik när man är oppositionsråd?

– När är man hård? I debatter har jag pekat på den som är ansvarig, då blir jag kallad hård. Jag tycker att jag är tydlig med var jag står sakpolitiskt och jag är bestämd med mina åsikter. En man hade aldrig blivit kallad hård – han hade blivit kallad målinriktad. 

– Sen måste jag få säga att jag tycker Socialdemokraterna har fokuserat lite för mycket på mig som person under de här åtta åren. De har försökt att omöjliggöra mig och sagt att det inte går att samarbeta med mig. Jag har upplevt det som att när de inte kan angripa mig rent sakpolitiskt, så har de gått på mig som person. Så brukar det gå när argumenten tar slut.

undefined
"De som sagt att jag inte går att samarbeta med, har ju aldrig samarbetat med mig", säger Sophia Jarl, som nu inlett samarbete med Reidar Svedahl (L) och Eva-Britt Sjöberg (KD).

Din nya samarbetskompis Reidar Svedahl blev överraskad över hur bra era samtal varit?

– De som sagt att jag inte går att samarbeta med, har ju aldrig samarbetat med mig. Man har lyckats väl med att förmedla den här bilden, men nu spricker ju den bubblan.

Det har även blåst inom M?

– Det är ingen hemlighet att det varit stormigt tidigare i Norrköpingsmoderaterna. Det har varit saker som har skapat konflikter. Mestadels saker långt tillbaka men också under mina år som oppositionsråd. Nu skulle jag säga att vi är i bra balans. 

När det gäller just samarbeten väcker valet av SD som del av det kommande majoritetsunderlaget frågor. Sophia Jarl har vid flera tillfällen fått förklara hur man har resonerat.

undefined
Sophia Jarl har förståelse för att Norrköpingsbor kan känna en oro över att det blir ett nytt styre. När det gäller samarbetet med SD säger hon att hon står trygg i sina grundvärderingar. "Jag är inte ett dugg rädd för att jag ska hamna snett".

– Det finns uttalanden från SD-are nationellt sett som är helt oacceptabla enligt mina grundvärderingar. Vi har nu en period där vi får pröva förtroendet. Vi har varit väldigt tydliga mot SD och jag är inte ett dugg rädd för att jag skulle hamna snett.

East Pride har i en insändare i NT uttryckt oro för samarbetet då de anser att SD och KD är "hårt hbtq-fientliga". Vilket svar vill du ge dem?

– Jag står trygg i mina värderingar. Jag kommer aldrig släppa fram det vi sett i nationella SD-debatter, som exempelvis i Sölvesborg där de förbjudit regnbågsflaggor. Såna förslag kommer aldrig komma förbi med mig som ordförande i kommunstyrelsen.

Den 17 oktober väljs Sophia Jarl in som ordförande, därmed blir hon den första folkvalde kvinnan på posten – Gunnel Gennebäck (S) fick ta över när Kjell Norberg avled 2000, men valdes inte in vid själva kommunvalet.

Vad är störst för dig att vara första folkvalda kvinnan eller andra Moderaten?

– Att vara första kvinnan är en jättestor sak. Men störst är nog att vi lyckats bryta Socialdemokraternas maktinnehav. Jag får vara delaktig i att förändra något som varit så cementerat.

undefined
Sophia Jarl tycker att Socialdemokraterna fokuserat för mycket på henne som person. "När argumenten tagit slut har de gått mig som person istället för att angripa mig sakpolitiskt."

Skulle du vilja kalla dig själv feminist?

– Oj, den här diskussionen hade jag med våra tonårsdöttrar nyligen. Ibland känns det aktivistiskt när man använder ordet feminism. Men det är klart att för mig är det jätteviktigt att man bygger ett samhälle där utgångspunkten är att det ska vara jämställt och att det är lika villkor. Om det är det som är grunden till feminism, så är jag det. Det vore ju löjligt att inte våga prata om att samhället har manliga normer. Så upplever jag det, även inom Moderaterna. Jag tycker vi ser en positiv utveckling, men det går för långsamt.

Din förebild Margaret Thatcher ville inte prata så mycket om feminism?

– Nej, hon tyckte inte könet var det viktigaste och så är det för mig med. Jag har läst mycket om Thatcher. Hon är fascinerande, trots att hon var uträknad så behöll hon makten i tre val. Det visar att det inte bara var borgerligheten som röstade på henne, utan även arbetarklassen. 

undefined
Margaret Thatcher dyker upp i Sophia Jarls telefon. "Hon är fascinerande, trots att hon var uträknad så behöll hon makten i tre val. Det visar att det inte bara var borgerligheten som röstade på henne, utan även arbetarklassen".

– Det som jag beundrar mest med Margaret Thatcher var att hon förespråkade individens frihet. Vi politiker ska bidra till att vi ska kunna leva fria, välja skola och vem som knackar på dörren när vi behöver hemtjänst. Jag är också för att vi ska få mer pengar i plånboken genom låg kommunalskatt. Det skapar också frihet. 

Kommer du från ett borgerligt hem?

– Inte alls. Jag är uppvuxen i ett socialdemokratiskt hem. Olof Palme var väldigt viktig i mitt föräldrahem. Den socialdemokratiska andan präglade men vi hade väl egentligen inga djupgående politiska diskussioner vid köksbordet.

undefined
"Vi ska kunna leva fria, välja skola och vem som knackar på dörren när vi behöver hemtjänst". Sophia Jarl brinner för individens frihet.

Vid elva års ålder förändrades tillvaron radikalt.

– Då dog min pappa. Mamma blev sjuk och jag fick klara mig väldigt mycket själv. Det som jag har behövt göra, som att laga mat, fick jag göra själv. Det här har format mig, jag är inte van vid att andra gör saker för mig.

Drygt 30 år senare, vid 44 års ålder, är Sophia Jarl framme vid målet. 

Sophia Jarl

Född: 18 april 1978.

Bor: I Norrköping.

Familj: Sambon Lisa, två egna tonårsdöttrar, en bonusdotter.

Yrke: Oppositionsråd, utbildad lärare. "Jag älskade att undervisa i kemi på Vikbolandsskolan. Men ibland blev experimenten lite för vilda och brandkåren fick rycka ut".

Mest nedladdat på Spotify: "Är allätare. Gillar mycket jazz, Norah Jones är den jag lyssnat mest på".

Bok du rekommenderar: "En biografi om Lydia Wahström, skriven av Ingrid Pärletun".

Missar aldrig ett avsnitt av: "Tunna blå linjen".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!