De vill att kommunen tar ansvar för hyreshöjningen

Om ni trodde att kulturdebatten hade svalnat – trodde ni fel. Den ökade hyreskostnaden för symfoniorkestern väckte debattlusten i Rosen på måndagen.

Hyreshöjningen för symfoniorkestern i Louis De Geer debatterades på nytt i måndagens kommunfullmäktige.

Hyreshöjningen för symfoniorkestern i Louis De Geer debatterades på nytt i måndagens kommunfullmäktige.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2024-09-30 21:00

Efter tre dagar med Kulturnatten kunde man kanske tro att alla fått sin dos av kultur. Men måndagens sammanträde i kommunfullmäktige visade att våra förtroendevalda politiker inte känner sig mätta och belåtna i kulturfrågorna.

Efter en inledningsvis stillsam tillställning – där förändringen kring LOV (Eget Val i hemtjänsten) resulterade i en mindre debatt – brakade det loss i Rosen när oppositionen i en interpellation ville ha svar på vilket ansvar den politiska majoriteten är redo att ta för att säkra ekonomin för symfoniorkestern i Norrköping (SON), mot bakgrund av det nya hyresavtalet för Louis De Geer Konsert & Kongress (LDG).

Ett hyresavtal som innebär en årlig hyreshöjning för SON med sex miljoner från och med 2026. 

undefined
"Det är surrealistiskt att ha en debatt när samtliga partier redan ställt sig bakom det nya hyresavtalet", säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Så vad fick vi då se? Jo, bland annat att kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) tyckte det var "pinsamt" att ens ha just den här debatten, att Nicklas Lundström (V) vädjade majoriteten att lägga ner sina "vapen mot kulturen" och att Christopher Jarnvall (SD) uppmanade sina opponenter att betala för sina SON-besök istället för att utnyttja gratisbiljetter

Två timmar senare kunde vi konstatera – för vilken gång i ordningen – att SON och LDG fortsätter att engagera i Rosen.

– Det här är en helt surrealistisk debatt med tanke på att samtliga partier ställde sig bakom hyresavtalet i kommunstyrelsen i augusti, sa Sophia Jarl när hon vandrade ut ur sessionssalen.

Olle Vikmång (S) hävdade att dock att det visst fanns anledning till att lyfta frågan i fullmäktige.

– Vi har hela tiden utgått från att vi först avverkade själva hyresavtalet och sedan gick vi vidare till finansieringen av hyreshöjningen. Jag kan förstå att de övriga ägarna, Linköpings kommun och Region Östergötland, inte är intresserade, men vårt ställningstagande är att vi i Norrköpings kommun har ett ekonomiskt ansvar som ägare, sa Olle Vikmång.

undefined
"Norrköpings kommun har ett ekonomiskt ansvar som ägare", säger oppositionsrådet Olle Vikmång (S) om den ökade hyreskostaden.

Sophia Jarl menade att oppositionen fokuserade för mycket på problemen i stället för möjligheterna.

– Jag hörde många här i dag som hyllade SON som bland de bästa i världen, varför tror då ingen på att de ska kunna klara av att höja intäkterna motsvarande två procent av deras omsättning, undrade hon.

Närmast ska styrelsen i Scenkonstbolaget lägga fram ett åtgärdsförslag som utgår från vissa utgångspunkter som de tre ägarna framfört. 

Vi vågar nog påstå att än har det sista kapitlet kring hyreshöjningen i LDG inte skrivits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!