Vandringstipsen i Kolmården: "Får så mycket annat på köpet"

När sommaren är här är skogen som mest inbjudande. Hängivna vandrarna Lovisa Bergström och Adam Rindeskär delar med sig av sina bästa tips.

Att vandra i Kolmården. Ett nöje för många under sommaren. Här kommer några bra tips på lämpliga turer.

Att vandra i Kolmården. Ett nöje för många under sommaren. Här kommer några bra tips på lämpliga turer.

Foto: Privat

Norrköping2024-06-23 16:00

Hon kallar de stora skogarna i Kolmården för "sitt vardagsrum som liten". Såklart att Lovisa Bergström, med rötterna i Norrköping, är sällsynt lämpad för att tipsa om vandringar, rastställen och leder i just den vildmarken inpå knutarna. Tillsammans med partnern Adam Rindeskär, också hängiven och regelbunden besökare i skog och mark, bjuder hon alla läsare av Sommar i Östergötland på sin bästa vandringstips i Kolmården.

undefined
Att vandra i Kolmården. Ett nöje för många under sommaren. Här kommer några bra tips på lämpliga turer.

– Förhoppningen är att ännu flera ska ta sig ut i naturen och göra nya härliga upptäckter, säger hon.

– Att vara ute i naturen är ett stort gemensamt intresse för oss som vi gärna sprider. Vi har många olika favoriter runt om i Sverige. Fjällen förstås men också lågland som Östergötland eller Dalarna där Adam kommer ifrån. Det är inte bara själva vandringen som lockar. Man får så mycket annat på köpet än motion och frisk luft. Att väva in lite historiekunskap eller geologi längs vägen ger upplevelsen en ytterligare dimension.

undefined
Lovisa Bergström på väg genom hjärtat av Getåravinen. En led hon gärna tipsar barnfamiljerna om.

De båda fick uppdraget att tipsa om favoriter i Kolmården.

En för barnfamiljen, en för äventyraren och en för den som bara vill uppleva en skön dag i skogen.

Här är deras förslag.

undefined
Hängivna vandrarna Lovisa Bergström och Adam Rindeskär delar med sig av sina bästa tips.

För barnfamiljen:

– Då är Getåravinen perfekt. Den är till att börja med inte så lång, bara ett par kilometer. Men stigen och vindlande och spännande. Det finns alla möjligheter att upptäcka och uppleva mycket på kort tid. Hela ravinen bär på en spännande historia som man kan grotta ned sig i, säger Lovisa Bergström.

– Vill man göra det lite mer utmanande kan man ta sig upp på utkikspunkten i den nordöstra delen. Och barnen gillar givetvis att det finns flera ordnande grillplatser om man vill ta en paus och grilla korv eller liknande.

undefined
Skönt. Efter en dag till fots, är det en gudagåva att ta en liten paus vid en undangömd skogstjärn.

För äventyraren:

– Tunabergsrundan är passande om man vill gå lite längre och kan tänka sig att övernatta i vindskydd. Man startar och går i mål i Nävekvarn och hela rundan mäter 46 kilometer. Vi föreslår ett äventyr över tre dagar med två övernattningar, säger Lovisa Bergström.

– Man kan starta i Nävekvarn en eftermiddag efter jobbet och börja med att gå 4,5 kilometer till ett fint vindskydd vid Svartåhällen. Dag två går man två mil utmed kusten och övernattar i vindskyddet vid norra änden av Mellsjön. Dag tre har man drygt två mil tillbaka till startpunkten.

undefined
"Vi vill inspirera till att ännu flera ska ta sig ut i naturen och göra nya härliga upptäckter", säger Lovisa Bergström.

– Ett riktigt äventyr som tränger djupt in i Kolmårdsmiljön samtidigt som man också kan njuta av vyn över Bråviken. Men det krävs lite planering. Det är långt att gå med få möjligheter att fylla på vatten eller proviantera längs vägen. Har man tur ställer vänliga sommarstugeägare ut vatten så att man kan fylla på, fyller Adam Rindeskär i.

"En skön dag i skogen":

– Två bra alternativ om man är ute efter trivsamma promenader runt sjöar är Lilla Älgsjön runt respektive Nävsjön runt. För mig är Lilla Älgsjön själva essensen av Kolmårdens natur och sjöar. När jag var liten var det det givna utflyktsmålet efter skolan. Även som vuxen har jag varit där mycket. Vandrat, sprungit och cyklat, det är lika kul vilket man än väljer, säger Lovisa Bergström.

undefined
Att Kolmården på sina håll är riktigt kuperat upptäcker man snart.

– Slingan är tolv kilometer och man börjar vid bad- och grillplatsen i sjöns södra ände. En riktig pärla som kan kombineras med bad. Även Nävsjön runt är tolv kilometer om man väljer det lite längre alternativet. Sjön är populär bland fritidsfiskare och det är gott om grillplatser hela vägen runt sjön. Om man följer den tydliga markeringen gör man en liten avstickare in i Sörmland också, säger Adam Rindeskär.

För den som vill fördjupa sig i dessa, och 30 andra, dagsvandringar i Kolmården rekommenderas parets färska guidebok "Vandra i Kolmården" (Calazo Förlag). Boken tipsar om och beskriver 33 mycket varierade turer, utspridda i ett stråk mellan Sörsjön och Ågelsjön i väster och vidare bort mot Nyköping i öster. De flesta av förslagen rör dagsturer på mellan fyra kilometer och två mil där Tunabergsrundans 46 kilometer sticker ut lite extra.

undefined
Med utsikt över Bråviken från fina rastplatsen ovanför Marmorbruket.

Lovisa Bergström och Adam Rindeskär har tidigare skrivit "Vandra i Stockholm del 2" som kom för två år sedan.

– Den inspirerade till den här uppföljaren, säger Lovisa Bergström.

När intervjun görs, per telefon, är paret mitt uppe i flyttbestyren. För något år framåt är München den nya hemmaplanen. Inte precis Kolmården om man vill jämföra olika naturtyper, men ändå kanske en inspirationskälla för framtida vandringsguider. Eller?

– Det är i alla fall kuperat och en del skog här nere. Vi får ge oss ut och utforska helt enkelt, säger Lovisa Bergström.

undefined
Inte bara motion och frisk luft. Att vandra i Kolmården ger så mycket mera. En historielektion i det fria till exempel.
Karta: Getåravinen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!