Sommaren är här. Skolorna slutar snart. Badsäsongen tar vid. Och man behöver ju inte lämna stan för att ta sig ett svalkande dopp.
Men för ett av de kommunala baden – de två nya bassängerna i Inre hamnen som invigdes i juni förra året – finns det flera frågetecken.
– Tanken är självklart att vi ska kunna öppna så fort som möjligt, säger Daniella Aman, projektledare för Inre hamnen.
Redan under premiärsäsongen blev det problem med algblomningen. Kommunen tvingades då att stänga badet den 29 augusti, några dagar före den planerade stängningen.
Nu kan vi konstatera att problemen kvarstår.
– Utmaningen ligger i att det är Strömmens vatten som finns i de två bassängerna. Det medför algblomning, den har växt snabbare än vad vi förväntade oss, säger Daniella Aman.
– I den bästa av världar skulle bassängerna fyllas med klorvatten – men en del av charmen är ju att det är vatten från Strömmen, fortsätter hon.
Har man gjort en tankevurpa helt enkelt?
– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Man har konstaterat att det går att bada i Strömmen, exempelvis genom att ta vattenprover som visat att vattnet är tjänligt. Men det är så många aspekter som spelar in, som väderförhållanden; hur kallt eller varmt är det? Det är svårt att kontrollera naturen.
Vad gör ni för att hålla bassängerna rena från alger?
– Vi har exempelvis haft dykare som gått ner på botten och skrubbat och kört med högtryckstvätt. Nu planerar vi för att ta in poolrobotar.
En nyhet för badet i Inre hamnen – när det väl öppnar – är att det i år kommer finnas badvärdar på plats.
– Allt badande sker givetvis fortfarande på egen risk, men det blir säkrare när badet blir bevakat. Speciellt med tanke på att det inte är en vanlig swimmingpool, säger Daniella Aman.
Norrköpings kappsimningsklubb (NKK) har anmält sitt intresse för bistå med badvärdar vid de två bassängerna, det vill säga samma upplägg som finns vid Himmelstalundsbadet.
– Det är fortfarande inget klart, det pågår förhandlingar. Därmed kan jag inte säga så mycket mer i nuläget. Men vi kan konstatera att det ur säkerhetsaspekt är en utmaning med badvärdar i Inre hamnen jämfört med vanliga pooler då det är naturligt vatten. Så vi har all respekt inför ett sådant åtagande, säger Andreas Evlinger, ordförande i NKK.
Så länge badet är stängt är även den nyanlagda bastun igenbommad.
– Det är samma upplägg för bastun som med badet när det gäller bemanning, säger Daniella Aman.
När kan baden öppna?
– Det är i nuläget svårt att säga. Min förhoppning är att vi i den här veckan ska kunna ge besked.
Tomas Tekmen (KD), kommunalråd och ordförande i samhällsplaneringsnämnden, beklagar att det är oklart när badet kan öppna.
– Men huvudsaken är att vattnet är tjänligt så att man kan bada. Det är därför vi då och då kan tvingas stänga för att ta nya vattenprover.
Kommunen har beslutat att döpa badet till Norrköpings stålbad på grund av det ekonomiska läget. Nu medför badet nya kostnader - hur ser du på det?
– Det är givetvis beklagligt att man i samband med besluten kring att anlägga badet kanske inte hade helt koll på riskerna kring algblomningen. Men nu är det som det är. Och i nuläget vet vi inte vad kostnaderna landar på, säger Tomas Tekmen.
Vid badplatsområdet finns två bassänger, varav den ena är utrustad med en tillgänglighetsanpassad ramp. Det finns även ett grunt och barnanpassat bad i anslutning till Varvsparken.