Tillsammans med sin faster Katarina Palmgren letar han bland pjäxor på hyllorna. Där ligger nästan helt nya blandat med andra som varit med ett tag, men som fungerar lika bra för det.
– Det här med att låna sportutrustning är en fantastisk idé ur alla möjliga aspekter, tycker Katarina Palmgren.
– Både miljömässigt och ekonomiskt, barn och ungdomar växer snabbt och åker kanske varken skidor eller skridskor så ofta att det känns som tillräckligt för att köpa utrustningen.
Hannes Palmgren håller med, allt som allt har han åkt skidor tre gånger i sitt liv, då var det utför.
– Vi fick låna skidorna i skolan. Men det här verkar jättebra även för de som har egen utrustning. Då slipper man att ta med sig om man till exempel åker tåg och ska hälsar på som jag har gjort.
Fritidsbanken i Klockaretorpet öppnade i oktober förra året och sedan dess har det i snitt lånats 45 prylar till 15 personer varje dag. Det är inte bara privatpersoner som lånar på Fritidsbanken, skolorna har också hittat hit, inte minst inför friluftsdagar.
– Det vore väldigt bra om det fanns fler fritidsbanker nära oss för då kunde vi kraftsamla och hjälpa varandra inför sådana dagar, säger Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef för Östergötlands Idrottsförbund.
Och svinnet är minimalt, trots att man bara behöver uppge namn och telefonnummer.
– Jag tror att det handlar om att man känner förtroendet att man får låna gratis och då vill man inte stjäla.