2016 tog Rasmus Rindom och Oskar Kanervo Eriksson över Manheims säteri, som är namnet på restaurangen på Bråvikens golfbana utanför Norrköping. Med som delägare i verksamheten finns också Jernney Kovac och Alessandra Kovac Apell, men det är framförallt Rasmus och Oskar som drivit restaurangen. Efter golfsäsongen 2023 lämnar de över till någon annan.
– Kontraktet med golfklubben går ut, åtta år är rätt lång tid och det är dags för nya utmaningar, säger Oskar Kanervo Eriksson.
Han och Rasmus Rindom berättar att det har blivit väldigt mycket arbete eftersom de kombinerat restaurangverksamheten med heltidsjobb inom skolans värld. Något som varit nödvändigt eftersom restaurangen följer golfarnas säsong och håller öppet mellan april och oktober, med undantag för julbord några veckor i december.
– Man har missat mycket socialt liv när man jobbat så mycket så det ska bli skönt med fritid, säger Rasmus Lindom.
Hur känns det att det bara är en säsong kvar?
– Tråkigt på ett sätt med tanke på alla medlemmar, gäster och stammisar man möter. Det ligger ett vemod i det. Det har varit underbara år, men alla sagor har ett slut, säger Oskar.
– Känslan är god, jag tror den som tar över kommer att kunna fortsätta ta det framåt. Jag tycker vi har tagit det en bra bit på vägen, säger Rasmus.
Bråvikens golfklubb kommer att inleda sökandet efter en ny krögare till restaurangen i januari. Fredrik Erikson, som är klubbchef för föreningen, hoppas att allt är klart innan midsommar så den nya ägaren kan komma igång till december med julborden.
– Oskar och Rasmus har varit jättebra. Den produkt de levererat har varit i toppklass. Det är klart att jag försökt övertala dem att fortsätta men någonstans måste man lyssna på dem. De har ändå varit här i sju år och jag ser hur mycket de jobbar, säger Fredrik Erikson.
Rasmus och Oskar berättar att det har funnits dalar under tiden de drivit restaurangen, som när de under pandemin tappade 16 bröllop på fyra dagar. Men mest har det varit uppåt med bra personal och roliga utmaningar med mat och service.
– Första frågan vi får när folk hör att vi ska sluta är var vi ska öppna istället. Vi ska nog landa lite, men vi tror inte vi är klara med branschen för gott, det är för roligt, säger Rasmus Rindom.
– Och vi har en säsong kvar. Vi ska sluta i oktober med flaggan i topp, säger Oskar Kanervo Eriksson.