Snabbt överklagande från kommunen

Det finns inga skäl att anta att den planerade folkomröstningen i Norrköping är olaglig. Det skriver kommunstyrelsen i sitt överklagande till kammarrätten.

Norrköping2004-04-28 04:00
Det var snabba ryck efter att bomben om länsrättens beslut att tills vidare stoppa folkomröstningen i Norrköping blev känd i måndags.
I går beslutade kommunstyrelsen att överklaga beslutet om inhibition till kammarrätten och man yrkar också på att rätten omedelbart beviljar prövningstillstånd.
- Det är ju en tydlig markering från länsrätten när man lägger en sådan här inhibition över ett beslut. Men vi gör ju vad vi kan för att vi ska kunna genomföra en folkomröstning, säger kommunalråd Eva Andersson.
Det finns inga skäl att anta att beslutet om folkomröstning skulle vara olagligt, enligt kommunstyrelsen. Tvärtom handlar det om något som är en kommunal angelägenhet. Kommunen är fullt medveten om att det är landstinget som äger frågan om sjukhusdriften i Norrköping. En skrivelse från kommunen med en vädjan om att landstinget omprövar sitt beslut måste anses vara kompetensenlig, skriver kommunen i sitt överklagande.
Att kommunen vill att kammarrätten ger ärendet omdelbart prövningstillstånd anses också vara att det är av stor vikt för rättstillämpningen att överklagandet prövas
Kommunen önskar också att målet prövas med stor skyndsamhet. För att minimera kostnader ska folkomröstningen hållas i samband med EU-valet. Det är inte säkert att en folkomröstning vid ett senare tillfälle är möjlig. Att förberedelserna inför folkomröstningen nu ställts in kan leda till att den inte kommer att kunna hållas trots att det senare visar sig att beslutet är lagligt.
- Om man måste hålla folkomröstningen vid ett separat tillfälle så innebär det stora kostnader. Därför är det viktigt att man handlägger detta så snabbt som möjligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om