Utbrott av svampinfektion bland unga män i Norrköping

Svampinfektionen ringorm har fått ett ovanligt utbrott bland unga män och pojkar i Norrköping. Smittskyddet på Region Östergötland misstänker att det sprider sig via dåligt rengjorda rakknivar och barberarverktyg hos barberare och frisörer.

Svampinfektionen ringorm har fått ett utbrott bland pojkar och unga män i Norköping. Orsaken misstänks vara dåligt rengjorda barberar- och frisörverktyg.

Svampinfektionen ringorm har fått ett utbrott bland pojkar och unga män i Norköping. Orsaken misstänks vara dåligt rengjorda barberar- och frisörverktyg.

Foto: Mostphotos

Norrköping2023-06-03 09:38

Drygt 40 fall av svampinfektionen ringorm har konstaterats bland unga män och pojkar i Norrköping sedan februari. Det troliga är att det sprids genom dåligt rengjorda barberar- och frisörverktyg, något som SR P4 Östergötland var först med att rapportera om.

Redan i höstas dök de första indikationerna på en ökad spridning upp.

undefined
"Har man hudproblem som är nytillkomna och som man inte känner igen ska man inte gå och klippa sig med dem utan söka vård", säger Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare.
undefined
RIngorm sprider sig bland unga män och pojkar. Dåligt rengjorda barberar- och frisörverktyg misstänks ligga bakom utbrottet

– Det började med att en distriktsköterska på en vårdcentral i Norrköping slog larm efter att ha fått flera fall av ringorm och där den gemensamma nämnaren var att de här pojkarna och unga männen besökt barberare. Flera av dem har själva uppgett att de tror de fått infektionen efter frisörbesök, säger Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare på Region Östergötland.

Det handlar om just pojkar och unga män som velat ha frisyrer med så kallad "fade" där man använder rakkniv eller maskiner som klipper och rakar väldigt tätt på delar av huvudet.

– Det är en långsamt växande svampsjukdom och inte så känt bland så många. Därför tog det också ganska lång tid innan någon reagerade. Det är inte lätt att veta att man har det utan man kanske tror att det kliar för att man har torr hårbotten.

 Vad ska man göra om man drabbats?

– Det är viktigt att påpeka att det kan vara lite bökigt, men inte är något som leder till allvarlig sjukdom. Får man det i hårbotten kan det vara envist och retsamt att bli av med och det är väldigt segbehandlat och du behöver använda både antisvamptabletter och antisvampschampo.

– Har man hudproblem som är nytillkomna och som man inte känner igen ska man inte gå och klippa sig med dem utan söka vård, säger Karin Festin.

undefined
Miljö och Hälsa i Norrköping har ett projekt riktat mot barberar- och frisörverksamheter där de informerar om rengöring och hygien och ser över verksamheternas rutiner.

Miljö och Hälsa i Norrköpings kommun är inkopplade och har ett pågående projekt riktad mot frisör- och barberarverksamheter i Norrköping. Enligt tidigare lagstiftning var inte barberarverksamhet anmälningspliktig verksamhet så ett första steg var att identifiera de verksamheter som finns i Norrköping.

– Det vi gör nu är att vi besöker dem på plats och fokus är att informera om rengöring och hygien av verktyg och instrument och se vilka rutiner de har. Jag tror också att ryktet har spridit sig bland verksamhetsutövarna, så de nu är väl medvetna om riskerna med ringorm, säger Henrik Renmark, miljö- och hälsoinspektör på Norrköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!