Smittan sprider sig i länet – 126 000 höns har avlivats

För tredje gången på kort tid har den smittsamma Newcastlesjukdomen upptäckts i Östergötland.
Totalt har 126 000 höns avlivats sedan det första larmet kom.

Foto: Hommedal, Marit

Norrköping2014-07-04 18:02

En besättning med 16 400 värphöns i Motala kommun har avlivats, sedan SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, konstaterat att den burit på den smittsamma fågelsjukdomen Newcastlesjukan.

Det är tredje gången sedan i mitten av juni som smittan konstaterats i länet.

– Vi vet ännu inte varifrån smittan kommer. Vi fortsätter med att arbeta med åtgärder för att begränsa smittan, säger Lena Hult, smittskyddschef på Jordbruksverket, till myndighetens hemsida.

Den 19 juni upptäcktes Newcastlesjukan hos en besättning höns på en gård i Norrköpings kommun. Restriktioner infördes och ett skyddsområde med en radie på tre kilometer – och ett övervakningsområde på tio kilometer – kring den upprättades. Gården sanerades ett par dagar efter upptäckten och samtidigt avlivades 24 000 värphöns.

– Det är inte klarlagt vad som orsakat smittan. Den kan spridas genom att fåglar transporteras från eller till olika platser och kommer i kontakt med varandra på det sättet, men det kan också vara så att den kommer från en vild fågel som flugit över Östergötland, sade Lena Hult till NT innan den den senaste smittan konstaterats.

I slutet av juni meddelade Jordbruksverket att man misstänkte att smittan fanns på ytterligare en gård i Östergötland, då i Linköpings kommun. Smittan har där ännu inte konstaterats, men enligt Lena Hult har 14 000 höns på den gården avlivats i förebyggande syfte. Utöver detta ska ytterligare 71 500 höns på en annan gård i Norrköpings kommun ha avlivats under de senaste veckorna. Gården ska enligt Lena Hult befinna sig inom det skyddsområde som upprättats kring den först smittade gården.

– Djuren var inte smittade, säger Lena Hult och förklarar att djuren på grund av de införda restriktionerna inte kunde förflyttas från gården på vanligt sätt när det var planerat för transport.

Enligt Lena Hult var de alternativa transportlösningarna som omständigheterna tvingade fram omöjliga att genomföra, varför djuren fick avlivas.

Nu fortsätter jakten på smittan, som är farlig för fåglar men ofarlig för människor, i Östergötland.

– Vi uppmanar fjäderfäägare i området att vara vaksamma på symtom, säger Gunilla Hallgren, veterinär vid SVA till myndighetens hemsida.

Producenter som arbetar med fåglar inom skyddsområden ska kontinuerligt lämna rapporter till myndigheterna, som på så sätt tidigt ska kunna upptäcka vidare spridning av smittan.

Newcastlesjuka är en fågelsjukdom som lyder under epizootilagen. Om man misstänker att djur drabbats av sjukdomen måste man genast tillkalla veterinär. Newcastlesjuka är inte farligt för människa.

Symptom som kan tyda på att fåglar har smittan:

nedsatt allmäntillstånd

sänkt äggproduktion

ökad dödlighet (upp till 100 procent)

hängande vingar, förlamade ben, vridning av nacken, kramper, cirkelgång (symtom från centrala nervsystemet)

andningssvårigheter med eller utan hosta

diarré.

Källa: Jordbruksverket och SVA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om