– Det är alltifrån 15 procent till 40 procent av alla kvinnor som har besvär av smärta eller obehag vid sex, beroende lite på hur frågan ställts och till vilken grupp, säger Eva Elmerstig som är docent i sexologi vid Malmö universitet och har forskat på genitalsmärta i 20 år.
En svidande eller stickande känsla i samband vaginalt sex är något som drabbar kvinnor i alla åldrar. Den trevliga stunden med en partner kan sluta i besvikelse, stress eller dåligt samvete. För vissa är besvären temporära men för andra kan det vara en livslång problematik.
– Det kan vara olika saker som påverkar och triggar smärtan, säger Eva Elmerstig och fortsätter:
– Det kan vara infektion, det kan vara hormoner, det kan vara ett ökat antal nervfibrer i slidöppningen.
Provocerad vulvodyni, eller vestibulit som det tidigare kallades, och endometrios är två vanliga tillstånd som kan skapa smärta vid sex.
– Har man provocerad vulvodyni har man ont i vulvaområdet. Det är svårt att ha sex och det kan påverka andra delar av livet, till exempel att ha tajta kläder eller cykla, säger Eva Elmerstig.
– Endometrios ger ofta en smärta längre in i magen, det gör väldigt ont vid omslutande sex och kan göra ont flera dagar efteråt. Vaginism är ett annat tillstånd där man får ofrivilliga muskelkontraktioner i bäckenmuskulaturen som också kan leda till smärta.
Hos vården kan man få hjälp med att motverka det som har orsakat uppkomsten av smärtan. Har man upplevt smärta vid sex en gång är det lätt hänt att man upplever det igen. Det är därför viktigt att man inte väntar med att söka vård, utan söker hjälp direkt.
– Har man upplevt smärta tidigare så är det naturligt att man också blir mer vaksam för smärtsensationer som kommer. Då spänner man bäckenbotten som i sin tur också ger smärta. Det blir en ond cirkel med både fysiska och psykologiska mekanismer som hänger ihop, säger Eva Elmerstig.
Smärtan kan sätta sina spår psykiskt. Det är lätt att uppleva att det är något fel på en eller att man gör sin partner besviken, säger Eva Elmerstig.
– Många, även de som är i en relation, undviker sex. Andra undviker förhållanden och känner kanske att det inte är någon idé att ge sig in i en relation.
Har man fastnat i ett negativt tankemönster där smärtan känns som en konstant och sex känns som en omöjlighet kan det krävas hjälp för att bryta den onda cirkeln. Genom vården kan man få samtal med en sexolog, kurator eller barnmorska.
– Det kan handla om hur man kan tänka annorlunda eller hur man kan träna på att slappna av.
Sex har man tillsammans med någon annan. När sex gör ont är det därför inte upp till bara en person att råda bot på problemet. Som partner är det viktigt att man är lösningsorienterad och lyhörd.
– Det kanske inte går att ha omslutande sex, men det finns andra alternativ om man är lite påhittig. Sen måste man stanna upp, känna av och lyssna in så att ens partner hela tiden är bekväm.
Eva Elmerstig säger att det är viktigt att inte sätta press på sin partner, då det kan förvärra situationen.
– Det här är besvär som påverkar relationen och någonting som paret måste jobba på tillsammans. Det är viktigt att man som partner är stöttande och öppen för att testa nya saker.