Arge mannen körde grovt rattfull med jobbets traktor

På fredagskvällen drack sig mannen kraftigt berusad och återvände till sin arbetsplats. Där körde han grovt rattfull med en hjullastare och beväpnade sig med ett järnrör, innan kollegorna kunde övermanna honom. Nu åtalas mannen, som själv inte minns någonting av händelsen.

Så här hittades hjullastaren när polisen kom till platsen. Nu har 22-åringen åtalats för grovt rattfylleri.

Så här hittades hjullastaren när polisen kom till platsen. Nu har 22-åringen åtalats för grovt rattfylleri.

Foto: Polisen

Norrköping2024-09-29 10:00

Det var alldeles nyligen, i mitten av september, som det hela utspelade sig på en arbetsplats i Norrköping. En 22-årig man hade jobbat dagskiftet och åkte sedan med några kollegor till en annan av företagets lokaler, där de åt pizza och drack alkohol.

Kollegorna berättar i förhör att 22-åringen snabbt blev mycket berusad och upprörd. Bland annat hade en god vän till honom, som jobbade på samma företag, nyligen fått sparken och han riktade nu sin ilska mot en chef.

22-åringen började, enligt berättelserna, att slå sönder inredningen i lokalen och när kollegorna försökte stoppa honom ska han ha tagit strypgrepp på två av dem.

Sedan rusade han ut, satte sig i en firmabil och skulle köra från platsen. När en kollega försökte stoppa honom drog 22-åringen, enligt vad som framgått i utredningen, fram ett luftgevär och försökte skjuta mannen, men vapnet visade sig vara oladdat. I stället rivstartade han och krockade på vägen ut med en stolpe, varpå fordonet fick rejäla skador.

undefined
På vägen till arbetsplatsen körde 22-åringen in i en stolpe och firmabilen fick både plåtskador och en krossad ruta.
undefined
I baksätet på firmabilen hittades två luftgevär, varav det ena användes mot en av kollegorna – som försökte att stoppa den rattfulla föraren från att köra iväg.

Färden gick sedan tillbaka till arbetsplatsen, där han ska ha hoppat ur bilen och i stället satt sig i en så kallad hjullastare, en form av traktor. Han körde, enligt vittnesmål, sedan mot en plats på området där några kollegor jobbade nattskift.

– Vi hörde hur en hjullastare startade och han körde upp till oss, säger den ene.

22-åringen ska sedan ha klivit ur och hade i handen då ett omkring en meter långt, massivt järnrör – och frågade var chefen var.

– Jag lyckades få fast honom bakifrån, min kollega fick ifrån honom järnstången och vi ringde polisen, säger den andre kollegan.

22-åringen sprang då från platsen, men hittades av en polispatrull på ett tågspår i närheten, där han liggande försökte att gömma sig. Han kunde då, enligt deras anteckningar, "knappt stå utan stöd".

undefined
"Platsen där den misstänkte försökte gömma sig mellan rälsen", skriver polisen i förundersökningen.

Vid närmare kontroll visade sig mannen ha 2,05 promille i sitt blod och åtalas nu för grovt rattfylleri, där gränsen går redan vid 1,0 promille.

22-åringen har i förhör sagt att han varken kan erkänna eller förneka brottet, eftersom han inte minns någonting från händelsen. Han säger sig dock inte ha någon konflikt med någon kollega eller chef, men tror att han kan ha druckit en liter whisky på mindre än tre timmar.

– Jag brukar konsumera mycket sällan. Och när jag gör det kan jag inte kontrollera det, säger han.

22-åringen har suttit häktad sedan händelsen och ställs på nu inför rätta i Norrköpings tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!