Slutar – efter 47 år i Spiralen

Urmakarmästaren Ingvar Danielsson, 77, lägger luppen på hyllan efter 47 år i Spiralen.

Reparation. Ett golvur av märket Westerstrand (Töreboda) efter lagerbyte och rengöring.

Reparation. Ett golvur av märket Westerstrand (Töreboda) efter lagerbyte och rengöring.

Foto: Rikard W Larsson

NORRKÖPING2017-01-14 12:00

Videon är inte längre tillgänglig

– Ja, beslutet är fattat. Vi har kommit till vägs ände. De senaste tre åren har det blivit mer och mer jobb. Nu känns det bra att kliva av. Utvecklingen för handeln går mot längre och längre öppettider och det sliter hårt på familjelivet. Vi vill ha mer fritid på ålderns höst, kunna resa och umgås med barn och barnbarn, säger han.

Han är övertygad om att den dagen Ingelsta handelsplats är fullt utbyggt – kanske inom loppet av ett par år – så kommer fackhandeln att ha öppet till klockan 20.00 på vardagarna.

– Centrumhandeln har förstås ingen annan möjlighet än att följa efter. Förra året fick vi inte ens en hel veckas semester. Vi måste hela tiden se till att någon är här.

Ingvar planerar framöver att fortsätta med reparationer och servicearbeten, men i mindre skala och med bostaden som bas. Precis som idag görs många arbeten med vägg- och golvur och pendyler ute hos kunden. Servicebehovet är alltjämt stort och han har utrymme hemma för att jobba med både svarv och rengöringsmaskin.

– Varje år tillverkas cirka 8 000 mekaniska ur i Schweiz. Tänk dig om sju, åtta år när 45 000-50 000 klockor behöver servas och det inte finns några certifierade urmakare som kan, får eller klarar av att öppna de finare lyxfabrikaten. I Sverige får man kanske vända sig till Stockholm för att få hjälp eller vara beredd att skicka klockorna utomlands för service eller reparationer. Urmakare är redan ett bristyrke och det lär inte bli lättare i fortsättningen, berättar Ingvar Danielsson.

Kvalitetsmässigt är dagens vardagsklockor bättre än uren var på 1970- och 1980-talet. Batteridrivna kvartsurverk är billigare och mer pålitliga än de mekaniska klockorna. Men de mekaniska urverken håller med rätt skötsel i flera generationer om en urmakare regelbundet får ta hand om underhållet av klockan.

– Förr kunde jag sitta med bänkjobben ett par timmar på morgonen innan vi öppnade butiken; glas gick sönder, uppdragskronor var trasiga och fjädrar av. Rolex anser att deras klockor ska in för översyn efter sex, sju år. Att servicen kostar mellan 8 000 och 10 000 kronor för att få dem servade av fackman är det få som känner till.

Sonen Jens Danielsson har jobbat heltid i drygt 25 år i företaget. Han är inte beredd att ta över pappans livsverk.

– Nej, kraven på öppettider i ett varuhus är för pressande. Och tuffare kommer det med all sannolikhet också att bli. Tre dagars semester i somras när alla andra var lediga är inte roligt. Bristen på sammanhängande ledig tid får konsekvenser för hela familjen som hamnar i kläm. Tyvärr, berättar han.

Fotnot: Urmäster i Spiralen stänger den 28 februari. Montrar och kassaskåp skänks till Svärtinge SK.

Minnesvärt

Ingvar Danielsson har listat några personliga försäljningsdagar han minns lite extra.

1 450 väckarur för tio kronor styck och 600 solglasögon såldes i samband med butikens tio års-jubileum 1979.

Personligt rekord: En lördag bytte han 450 klockbatterier.

Dyraste klockan han sålt: En Breitling i guld. Värde: Cirka 300 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om