Slut på båttrafiken till Esterön

Du måste ha egen båt för att komma till Esterön. För båten Moa har lämnat Bråviken för Mälaren. Och nu hotas Esterön av förfall. Ingen får driva semesteranläggningen åt kommunen.

- Vi vill helst av allt jobba i Bråviken och med Norrköpingsborna. Men som det nu är, när Esterön får ligga i malpåse, finns ingen framtid för oss här, säger Peter och Monica Näckå. De lämnade i går med Moa af Norrköping hamnen. Troligtvis blir det för alltid för Moa, säger Peter.

- Vi vill helst av allt jobba i Bråviken och med Norrköpingsborna. Men som det nu är, när Esterön får ligga i malpåse, finns ingen framtid för oss här, säger Peter och Monica Näckå. De lämnade i går med Moa af Norrköping hamnen. Troligtvis blir det för alltid för Moa, säger Peter.

Foto:

Norrköping2004-05-05 04:00
- Jag räknar inte med att vi kommer tillbaka till Bråviken. Moa kommer från och med i sommar att gå i Mälaren. Vi har anlitats av Mariefred och Strängnäs för olika dagliga turer.
Det säger en påtagligt bitter Peter Näckå när han tidigt på tisdagsmorgonen kliver ombord på Moa af Norrköping, för att ta 100-åringen, som från 1999 tagit många Norrköpingsbor ut till Esterön, till Mälaren. Där kommer han att måla över "af Norrköping".
Att Moa försvinner beror på att Esteröns tid som semesterby och campinganläggning tycks vara över. I sommar kommer bara 11-12 familjer att få långtidshyra "sina" stugor på ön. Dessa har egen liten båt till och från ön. I dagarna ska hyresavtal tecknas med dem. De blir troligtvis på tre år, säger Sofia Nordlund, ansvarig kultur- och fritidskontoret.
Men övriga 10-talet stugor, liksom de båda lägergårdarna med plats för vardera 24 personer, restaurangen och kiosken får inte utnyttjas. Miljö- och hälsoskyddskontoret satte i höstas stopp för fortsatta utsläpp av orenat avloppsvatten ut i Bråviken från duschar, disk och tvätt från restaurang, logement och kiosk. Stoppet kom efter tre års respit. Senhösten 2000 hade kultur- och fritidsnämnden begärt betänketid för att man inte visste vad som skulle ske med Esterön. Hyresbostäder hade hört sig för.
- De som bor i stugorna och diskar i balja kan fortsätta att hälla ut det vattnet på rosorna. Det är OK, men vi kan alltså inte längre tillåta att orenat avlopp i övrigt släpps ut från anläggningen, säger miljöinspektör Ingrid Franzén.
Esterön hade under flera år hållit igång genom bland andra Kingis Lindskog. Av skilda skäl blev det aktuellt med ett par nya arrendatorer, som drev verksamheten på ön 1998 utan att det fanns någon linjetrafik.1999 lade paret Näckå och fick också anbudet på att trafikera Esterön med Moa, som man köpt från Stockholm. Upphandlingen följde alla konstens regler enligt företrädare för kultur- och fritidkontoret, och avtalet gällde i första hand under fem år.

Bröt avtal
2001 blev paret Näckå också arrendatorer för verksamheten på ön. De tidigare hade hoppat av med motiveringen, att kommunen inte bidrog tillräckligt ekonomiskt. Och fakta är att paret Näckå tog över, trots att Esteröns framtid var oviss. Tilläggas ska att kommunen också fick förfrågan från ytterligare fler om man ville sälja ön, men det blev nej.
- Det är bara att konstatera att kultur- och fritidsnämnden inte hållit avtalet med oss. Vi fick driftbidrag för båttrafiken i två år. Något annat bidrag, som till verksamheten, har man inte fått. Och vi funderar faktiskt på om vi ska stämma kommunen säger Peter Näckå och noterar att kultur- och fritidsnämndens agerande knappast gör det lätt för en småförtagare i Norrköping.
- Vi har satsat tre miljoner kronor i ett fartyg, till mycket liten nytta. Dessutom har vi hela tiden levt utan besked, med oklara besked eller i väntan på svar när man skrivit. Det är inte bra, säger han.
2002 och 2003 fortsatte dock paret Näckå med både trafiken och verksamheten på ön. Men först efter mycket diskussion fram och åter om båtbidraget. Förra våren visade det sig också, att kultur- och fritidsnämnden förhandlade med Hyresbostäder om att ta över driften på ön och även satsa på den avloppsrening som miljöansvariga länge krävt.
- Under hela det resonemanget var vi lovade att fortsätta båttrafiken till ön, säger Peter Näckå. Men Hyresbostäder var inte intresserat. En satsning med båttrafik och allt skulle bli alltför dyr och osäker.

Lång väntan på svar
- Så i oktober skrev jag till kommunledningen för att få veta vad som skulle ske. Vi fick svar först kring nyår. Svaret gick ut på att hela frågan var utagerad, uppsägningar hade gjorts med mera. Då krävde jag ett möte med kommunledningen. Ett hölls för en månad sedan. Jag tog upp vad som hänt. Mattias Ottosson menade, att han inte var tillräckligt insatt utan ville ha ett nytt möte med ansvariga på kultur och fritidsnämnden närvarande. Det mötet skulle ha hållits i fredags, men blev inställt, berättar Peter Näckå. Förklaringen är att Marianne Andersson-Sager var inte längre chef för kultur- och fritidsförvaltningen.
Ovissheten gjorde att Peter Näckå i januari kom överens med Strängnäs kommun om tillsvidaretrafik på Mälaren. Hans förklaring till att han ändå begärde möte med kommunledningen var att han ville resonera om en eventuell fortsättning, kanske sommaren 2005. Men just nu tror han inte att han och Moa kommer tillbaka till Norrköping och Bråviken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om