Slår larm: De dricker energidryck – och hamnar på barnakuten

Barnakuten tar emot patienter minst en gång i veckan där symptomen orsakats av energidryck.
Det berättar överläkare Eva Fernlund – som samtidigt skickar en varning till Norrköpings föräldrar.
– Ibland berättar barnen att de har druckit fem eller sex energidrycker på en dag. Det innebär en väldigt hög dos av koffein och andra stimulerande ämnen.

Det är långt ifrån ovanligt att Vrinnevisjukhuset tar emot unga patienter som drabbats av symptom orsakade av energidrycker.

Det är långt ifrån ovanligt att Vrinnevisjukhuset tar emot unga patienter som drabbats av symptom orsakade av energidrycker.

Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Norrköping2025-03-24 19:00

Konsumtionen av energidrycker har ökat explosionsartat – samtidigt som larmen om hälsoeffekterna avlöst varandra.

Nyligen larmade Folktandvården att tonåringar i Norrköping uppvisar allvarliga frätskador på sina tänder.

Nu går även Eva Fernlund ut med en varning. Hon är barnkardiolog, överläkare och docent och berättar att sjukhuset tar emot många barn och ungdomar som druckit för mycket energidryck. Ofta har de drabbats av snabb hjärtrytm eller hjärtklappning.

– Minst ett fall per vecka kommer in till barnakuten med besvär som orsakats av energidryck, säger hon.

Energidrycker innehåller höga halter koffein och andra stimulerande ämnen, vilka kan orsaka även andra symptom. Eva Fernlund nämner exempelvis sömnlöshet, diarré, oro, irritation, ångest och koncentrationssvårigheter.

undefined
Eva Fernlund är barnkardiolog, överläkare och docent.

– Kroppen blir speedad, hjärtat blir stressat med en förhöjd puls och känsla av hårda hjärtslag. Den som dricker fem eller sex energidrycker kan få i sig 1 200 milligram koffein.

Eva Fernlund berättar att Livsmedelsverkets rekommendation för vuxna är max 400 milligram koffein per dag. En dos som kan uppnås efter bara två energidrycker.

– Och då handlar det om friska vuxna. Barn har en mindre kroppsvikt, de är inte heller vana vid koffein vilket gör dem mer känsliga för energidryckens bieffekter.

Finns det riskfaktorer som gör vissa människor extra känsliga?

– Den som har en hjärtmuskelsjukdom eller hjärtrytmrubbningssjukdom avråds helt från att använda energidrycker, då de kan öka risken för allvarlig hjärtrytmrubbning. Den som redan har problem med sömnen eller har neuropsykiatriska problem kan uppleva förvärrade besvär av energidrycker.

Eva Fernlund misstänker att många kan hamna i en ond cirkel. Koffeinet gör det svårt att somna och sömnkvaliteten blir sämre. Dagen efter försöker man pigga upp sig med mer energidryck. Koffein är beroendeframkallande, med risk att man kan hamna i en osund konsumtion av energidryck.

– Vi bor i ett land där det är mörkt halva året. Man blir naturligt trött av mörkret, därför är det viktigt att hålla en normal dygnsrytm, säger hon.

– Lev sunt, värna sömnen, ät bra, drick bra och motionera lagom mycket. Förr i tiden var vi tvungna att röra på oss. Nu är vi mer stillasittande, varför det är viktigt att få motion på andra sätt. För barn och ungdomar rekommenderar Folkhälsomyndigheten 60 minuters fysisk aktivitet varje dag.

undefined
När NT testade kunde en 14-åring köpa energidryck utan problem hos 13 butiker i centrala Norrköping.

Eva Fernlund tycker att det är olyckligt att energidrycken kommit att förknippas med träning. Att använda produkter med koffein, som är vätskedrivande, när man tränar är inget som hon rekommenderar.

– Energidryck är ingen vätskeersättning. För de allra flesta räcker det med vanligt vatten vid träning.

När NT testade butiker i centrala Norrköping kunde en 14-åring köpa energidryck hos alla.

Hur ska man göra som förälder?

– Jag tycker att man som förälder ska sätta gränser. Diskutera och kom överens med andra föräldrar. Prata med ditt barn, och gör en överenskommelse. Erbjud ditt barn kloka mellanmål. Och uppmana er idrottsförening att servera bra mellanmål och bra drycker.

Finns det andra produkter som du rekommenderar i stället?

– Naturen har en egen energidryck: mjölk. Mjölk är superbra för växande barn och ungdomar. Mjölksocker tas snabbt upp av kroppen och man känner sig snabbt lite piggare, säger Eva Fernlund.

Fakta: Energidrycker

Kan barn och tonåringar dricka energidrycker?

Barn och tonåringar väger oftast mindre än vuxna och de kan därför få obehagliga symptom av mindre mängder koffein. Många vuxna dricker dessutom kaffe regelbundet vilket gör att de kan tåla större mängder koffein jämför med barn och unga. Livsmedelsverket rekommenderar att barn under 5 år varken dricker kaffe eller energidrycker.

Sedan 2009 finns en branschöverenskommelse som innebär att energidrycker inte ska säljas till personer som är under 15 år.

Källa: Livsmedelsverket

Karta: Vrinnevisjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!