Skulle ha knark för 127 000 – själv: "Tänkte köra ganska hårt"

Chattarna i mannens telefon tyder på att han sysslat med omfattande knarklangning från sin lägenhet. Men själv menar han att narkotikan – till ett gatuvärde av 127 000 kronor – var för eget bruk. Nu ställs 22-åringen inför rätta för grovt narkotikabrott.

I prydligt uppmärkta matlådor i 22-åringens kök hittades flera sorters narkotika.

I prydligt uppmärkta matlådor i 22-åringens kök hittades flera sorters narkotika.

Foto: Polisen

Norrköping2024-10-13 05:00

Som vi tidigare har berättat ställdes en man nyligen inför rätta misstänkt för att, i ett uthus vid sitt hem utanför Norrköping, ha drivit en postorderverksamhet där han sålde droger över hela landet.

I samband med att han greps hittades en nyckel som ledde till en lägenhet i centrala Norrköping. Där hittades 300 gram amfetamin, drygt 220 gram av nätdrogen 4-CMC och flera andra sorters narkotika – till ett uppskattat försäljningsvärde av cirka 127 000 kronor.

Lägenhetsinnehavaren, en annan 22-årig man, åtalas nu för grovt narkotikabrott och har i förhör erkänt innehavet, men menar att han har haft drogerna för eget bruk.

undefined
I mannens lägenhet hittades också plastpåsar, för förpackning av narkotika, samt en våg.

I bostaden hittades också stora summor kontanter, en våg och plastpåsar, som används för portionsförpackning av narkotika. Drogerna låg också i prydligt märkta matlådor. Polisen misstänker därför att 22-åringen även har sålt droger, vilket mannen har förnekat.

Chattar, som har hittats i hans telefon, visar dock att någon med tillgång till telefonen har sålt narkotika från 22-åringens bostad. Användaren har chattat med en anonym uppdragsgivare, som har skickat köpare till adressen och gett säljaren detaljerade order.

"En är framme om 2m, han ska ha 3g ladd, ge han 09or, samt en hela gräs, 5g", skriver uppdragsgivaren till exempel när en kund, som är två minuter bort, vill köpa tre gram kokain och fem gram marijuana.

Andra gånger beordras säljaren att fylla på sitt narkotikalager och polisen kan då – genom så kallade masttömningar – se att 22-åringens mobiltelefon samtidigt har förflyttats till en plats i centrala Norrköping.

En gång får säljaren också en tillsägelse från uppdragsgivaren om att han inte får förvara kontanter, som han fått av kunderna, i samma skåp där han har narkotikan. Detta eftersom de som ska ta hand om de svarta pengarna har reagerat på den starka lukten. "Oftast e de folk som ej har att göra med kriminalitet som hämtar pengarna" och "de ska ej stinka ifall snuten plockar dem", skriver uppdragsgivaren.

undefined
Cannabis och kokain var delar av det som mannen misstänks ha haft till försäljning.

22-åringen säger i förhör att han inte har sålt någon narkotika och inte är den som har chattat, men att han själv är inne i ett tungt missbruk och hade tänkt använda alla drogerna själv.

Förhörsledaren: Hur länge hade du tänkt att det skulle räcka, för det är ju rätt mycket?

– Ingen uppskattning, hade inte tänkt fylla på (förrän om) kanske en månad. Sen vet jag inte om det stämmer och så, tänkte att jag skulle köra ganska hårt nu.

22-åringen säger dock att han har "svårt med minnet" och inte kommer ihåg hur han fick tag på narkotikan eller hur han haft råd med den, med tanke på sin låga lön. Mannen är däremot tydlig med att han inte har förvarat drogerna åt någon annan och att han inte blivit tvingad eller hotad till att ta emot dem.

undefined
34 400 kronor, som misstänks komma från narkotikaförsäljningen, fanns också i bostaden.

22-åringen greps i början av juli och ställs på måndag inför rätta i Norrköpings tingsrätt, där han riskerar att få upp till sju års fängelse.

Åklagaren vill också att de 34 400 kronor som hittades i hans bostad ska förverkas, då det är "klart mer sannolikt att egendomen utgör utbyte av brottslig verksamhet än att så inte är fallet".

22-åringen dömdes så sent som i mars till skyddstillsyn för narkotikabrott av normalgraden i Örebro. Han hade då haft drygt 192 gram hasch och 200 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet oxikodon och berättade att han "utförde tjänster" åt ett kriminellt nätverk i staden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!