Byggstress före deadline när studenterna ska flytta in

Det ser ut som en scen i en byggrealityserie. Damm, täckplast, människor i hjälmar som jobbar i varje hörn. "Om två veckor ska det vara städat, färdigt och inflyttningsklart", säger den tillförordnade projektchefen Jonas Hallström.

Det som tidigare var en öppen yta framför parkeringshuset Ankaret har fått ett helt nytt utseende.

Det som tidigare var en öppen yta framför parkeringshuset Ankaret har fått ett helt nytt utseende.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2023-09-24 19:00
undefined
En av de större lägenheterna på 25 kvadratmeter har utrymme för både samvaro och sittplatser för gäster.
undefined
Eget kök finns i alla lägenheter, bad och wc har samma utrymme oavsett lägenhetsstorlek.

Jonas Hallström är tillförordnad projektchef sedan augusti och ska nu föra bygget av studentboendet på tomten Ankarstocken 27 i mål.

Tiden är knapp. Den förste oktober ska de första studenterna flytta in i hörnet av Repslagaregatan och Kristinagatan.

– Den fasta elen kopplades på idag. Det ser ofta rörigt ut straxt innan projektet gjorts färdigt, men det går otroligt fort nu, säger Jonas Hellström då han ska visa några av de totalt 198 lägenheterna, mitt i citykärnan.

Samtliga lägenheter är på ett rum och kök. Från 18 kvadratmeter till 30 kvadratmeter. Ingångshyran startar på 3 999 kronor i månaden upp till 4 921 kronor.

– Vi har försökt skapa lite hotellkänsla över det hela. Den här lägenheten till exempel är på 18 kvadratmeter. Den är maxad med fast förvaring i skåp. Det finns också förvaring under sängen. Alla har eget kök, dusch och WC. När du är student och flyttar hemifrån är det här fullt tillräckligt, säger Jonas Hallström.

undefined
Korridorerna är byggda med heltäckningsmatta, den är dock täckt nu i slutfasen av byggprocessen. "Vi vill ha lite påkostad hotellkänsla för de boende", säger Jonas Hallström.
undefined
I de mindre studentlägenheterna är utrymmet maxat med mycket fast förvaring. Här ses ett studentboende på 18 kvadratmeter.

Bygget har blivit något försenat. Studentboendet skulle stått färdigt vid läsårsstarten i augusti.

När modulerna kom till Norrköping i vintras hade några av dem skadats på resan efter att emballaget gått sönder och fukt hade trängt in i konstruktionen.

– Vi har bytt ut det materialet. När man hade konstaterat att det fanns fukt innanför en gipsvägg till exempel, så har den helt enkelt rivits bort och ersatts av nytt material. Sedan har vi använt oss av avfuktning med hjälp av fuktkonsulter som följt åtgärderna noggrant och säkerställt att allt är korrekt hanterat. För vad vi absolut inte vill köpa är en byggnad där det finns problem, säger Jonas Hallström.

– Det är därför det har blivit sent. Vi hade kanske kunnat forcerat det men då hade vi inte varit säkra på att det blivit korrekt, fortsätter projektchefen.

Byggprocessen har varit snabb trots förseningen. För det blir allt vanligare att bygga med färdigbyggda moduler för att korta ned byggtiderna.

– Lägenheterna är ganska färdiga när de kommer. Sedan byggs fasad, korridorer, hissar och allting annat runt omkring modulerna. I princip är det som ett enda stort lego. Den stora fördel med detta är såklart den korta byggtiden. Här har bygget pågått ett drygt år. Det stör stadsbilden mindre. Ett vanligt prefabricerat betonghus i den här storleken har en produktionstid på tre år, säger Jonas Hallström.

Nu när inflyttningen snart startar ligger beläggningsgraden av studenter på 40 procent.

– Det ändras dagligen nu. Hade huset varit klart till augusti hade det säkert varit fullbelagt. Nu sitter studenterna på andra lösningar och många är bundna minst tre månader framåt, säger Jonas Hallström.

undefined
Det som tidigare var en öppen yta framför parkeringshuset Ankaret har fått ett helt nytt utseende.

Projektchefen berättar att Studentbostäder i Norden AB har genomfört många liknande projekt i landets studentstäder.

– Det här boendet smälter också in på ett väldigt fint sätt i stadsmiljön. Det här är ett jätteattraktivt läge, det är inget att sticka under stol med. Vi har hållit på ett tag och byggt många fastigheter med det här systemet. Det har gått bra.

undefined
Naturliga mötesplatser och gemensamhetsytor är något som Svenska studentbostäder satsar på. Här kommer det finnas bland annat solstolar samt gymutrustning.
undefined
Innergården där det bland annat ska planteras ett päronträd. Det ska finnas cykelställ i två våningar och egna uteplatser. "Vi kommer skärma av med naturlig växtlighet", säger Jonas Hallström.

Huset kommer med miljörum med full sortering, digitala postlådor och låssystem via app. Det finns större mötesytor i entré och på taket, för studenterna.

– Studenterna vill bo själva. Men naturliga mötesplatser där man kan hänga tror vi mycket på, säger Jonas Hallström inför inflyttningen.

Karta: Kristinagatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!