Programutbudet förändras när skolorna ska spara

De kommunala gymnasieskolorna går 17,7 miljoner back. Därför ska programutbudet förändras. Lärlingsgymnasiet tappar flest program.

"Vi anpassar oss efter den verklighet vi lever i", säger Mikael Karlsson, rektor på Norrköpings Lärlingsgymnasium på Sprängstensgatan.

"Vi anpassar oss efter den verklighet vi lever i", säger Mikael Karlsson, rektor på Norrköpings Lärlingsgymnasium på Sprängstensgatan.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2022-10-25 05:00

Norrköpings Lärlingsgymnasium påverkas mest när det genomförs en rad förändringar i programutbudet inom den kommunala gymnasieskolan.

Bygg- och anläggningsprogrammet flyttas, liksom VVS- och fastighetsprogrammet, till Bråvallagymnasiet inför läsåret 2023–2024. Samtidigt flyttas också hantverksprogrammet till Kungsgårdsgymnasiets hantverksprogram.

En tredje rockad är att försäljnings- och serviceprogrammet på Kungsgårdsgymnasiet flyttar till Ebersteinska gymnasiet.

Totalt berörs cirka 150 elever av förändringarna.

– Det finns fler utbildningsplatser än elever och vi får det inte att gå runt ekonomiskt när skolverksamheten i kommunen förändras. Genom de här förändringarna behöver vi inte lägga ned några skolor eller utbildningar. Det vill vi inte göra. Det skulle annars vara alternativet. Men verksamheten går 17,7 miljoner kronor back och något måste göras för att kunna ha budgeten i balans inom några år, säger Jonas Eriksson, verksamhetschef för gymnasiet.

– Det är en förändring som tar tid och det är också en långsiktig lösning det handlar om. Det är viktigt att behålla kompetensförsörjningen.

undefined
"Vi anpassar oss efter den verklighet vi lever i", säger Mikael Karlsson, rektor på Norrköpings Lärlingsgymnasium på Sprängstensgatan.

Norrköpings Lärlingsgymnasium tappar således några av sina program från och med läsåret 2023–2024. Blivande elever i årskurs två och tre på bygg och VVS fullföljer dock sin studietid på Lärlingsgymnasiet medan de praktiska kurserna kommer att läsas i Bråvallagymnasiets lokaler.

– Det är klart att det känns tungt att bli av med program. Jag har varit med hela vägen och byggt upp skolan under de senaste sex åren, säger Mikael Karlsson, rektor på Norrköpings Lärlingsgymnasium.

– Samtidigt är det egentligen inte så dramatiskt. Vi anpassar oss efter den verklighet vi lever i. Det är en ekonomisk fråga och det är skattepengar det handlar om. Det vore inte särskilt resursklokt att behålla hela verksamheten även om vi har fyllt alla våra studieplatser, fortsätter han.

undefined
Några av programmen på Norrköpings Lärlingsgymnasium flyttar till Bråvallagymnasiet.

 

undefined
Kungsgårdsgymnasiet tappar Försäljnings- och serviceprogrammet. Lektionerna bedrivs redan till stor del i annexet i De Geergymnasiets lokaler.

Jonas Eriksson förklarar i ett pressmeddelande att skolorna har haft svårt att fylla alla platser:

"Det finns många skolaktörer och gymnasieutbildningar i Norrköping, men inte tillräckligt med elever för att fylla alla utbildningsplatser. Det leder till att vissa program inte har fulla grupper, vilket i sin tur leder till ett ekonomiskt underskott. Utbildningskontoret har ett riktat uppdrag från utbildningsnämnden att uppnå en ekonomi i balans inom gymnasiets verksamhetsområde."

Karta: Sprängstensgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!