Skolmuseets unika miljö är räddad

Skolmuseet får vara kvar på Oskarsskolan. Kommunen har ändrat sig och ska inte bygga om lokalerna till förskola.

Oskarsskolans skolmuseum. Det blir inte en ny förskola utan skolmuseet får vara kvar.

Oskarsskolans skolmuseum. Det blir inte en ny förskola utan skolmuseet får vara kvar.

Foto: Mikael Strand

Norrköping2015-02-04 19:05

Videon är inte längre tillgänglig

– Ibland måste historien få vara viktigare än framtiden. Det här är en unik byggnad med unika lokaler och samlingar. Förskolor kommer vi att bygga många i framtiden men vi kan aldrig bygga ett nytt skolmuseum, säger kommunalråd Olle Johansson (S).

Kombinationen med den gamla Oskarsskolan och den miljö som samlingarna ger skolelever och andra besökare är svår att återskapa i en annan miljö. Även om behovet av förskoleplatser är stort så skulle en renovering och ombyggnad bli kostsam och inte någon bra lösning enligt Olle Johansson.

– När jag kände och förstod vad som höll på att hända så var beslutet inte svårt. Det är kombinationen här som gör att helhetsbilden blir komplett. Visst har vi kris på förskoleplatser men en ombyggnad här skulle bli enormt dyrt. Nu får vi hitta andra centrala markområden att bygga på istället, menar han.

Medlemmarna i Norrköpings skolmuseums stödförening blev mycket lättade över beslutet. De har varit oroliga över verksamheten sedan i höstas då kommunen plötsligt presenterade planerna på att bygga om Oskarsskolan till förskola.

– Luften gick ur oss men vi har kämpat för att försöka rädda museet. Nu känns det jättebra. Jag hoppas att vi snart kan börja öppna på helgerna igen, säger ordförande Sten Göte Svensson.

Att få skriva med bläck och höra hur det var i skolan förr i tiden är väldigt populärt bland dagens skolelever. Under de senaste två åren har 84 klasser i årskurs två besökt skolmuseet, som dessutom tagit emot elevgrupper från SFI och även haft öppet hus för allmänheten. Norrköping är en av få kommuner i landet som har kvar ett levande skolmuseum.

– Jag brukar försöka ha lektioner som de var på 40-talet då jag gick i skolan. Vi stod i led utanför skolan, sjöng psalmer och hörde historier. Många gånger kontrollerade lärarna naglar och hår för att se så vi inte hade löss. Det brukar barnen tycka är roligt och de spelar med i leken, säger Karl-Göran Biörsmark.

– De ska stå upp bredvid bänken då de svara, precis som vi gjorde. Så berättar jag att vi ibland fick en örfil också. Allt var inte bättre förr men det fanns bra saker och de kanske vi kan ta tillvara på, säger han.

Över 6 000 planscher har föreningen lyckats samla ihop. Skolböcker och jordglober, bläckhorn och musikinstrument. Det mesta finns i samlingarna. På andra håll i landet har skolmuseer lagts ner, vilket gör Norrköpings satsning unik. Arbetet av de drygt 100 engagerade medlemmarna är ideellt men kommunen står för hyra och 70 000 kronor i stöd till föreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om