Skolchefen svarar efter problemen: "Allt hör inte ihop med allt"

Situationen på Mosstorpskolan har kritiserats av Skolinspektionen, fackförbund, lärare, elever och föräldrar. Men det menar skolchefen Mikael Hultberg inte har något att göra med händelsen som föranledde onsdagens polisinsats på skolan.

Skolchefen Mikael Hultberg tycker inte att Mosstorpskolans historik ska förväxlas med händelsen i onsdags i förra veckan.

Skolchefen Mikael Hultberg tycker inte att Mosstorpskolans historik ska förväxlas med händelsen i onsdags i förra veckan.

Foto: Hedvig Nittve

Norrköping2024-09-10 05:00

Situationen på Mosstorpskolan har ju inte med händelsen att göra. Det här är en enstaka individ, säger Mikael Hultberg, skolchef med ansvar för grundskolorna i Norrköpings kommun.

undefined
Mosstorpskolan fick under onsdagen inrymmas för att skydda elever och lärare efter hot om dödligt våld på skolan.

Vad är då "situationen på Mosstorpskolan"? Skärblackaskolan som i onsdags i förra veckan fick inrymmas efter att en 15-årig elev misstänks ha hotat andra elever med dödligt våld. I den senaste skolenkäten (2023) som besvaras av både elever, lärare och föräldrar graderas högstadieskolan sämre på alla områden än både rikssnittet och kommunsnittet. Områden som bland annat rör studiero, trygghet, elevhälsa och förhindrande av kränkningar.

undefined
Vid niotiden på onsdagen i förra veckan fick Mikael Hultberg samtal från Mosstorpskolan om att en polisinsats inletts. "Vi är förberedda på att sånt kan ske", säger han om händelsen.

Efter att den senaste skolenkäten genomfördes säger Mikael Hultberg att kommunen tillsatt flera åtgärder för att förbättra situationen på skolan. En ny rektor tillsattes i början av 2024, under vars första termin åtminstone ett 20-tal tillbud anmäldes av lärare på skolan. Två av dessa innefattar elever som hotat med knivvåld. Mikael Hultberg förtydligar att skolans historik inte ska förväxlas med händelsen i onsdags i förra veckan.

undefined
Skolchefen Mikael Hultberg tycker inte att Mosstorpskolans historik ska förväxlas med händelsen i onsdags i förra veckan.

– Vi har handskats med alla anmälningar från i våras, och händelsen nu är en annan händelse. Allt hör inte ihop med allt, säger han.

– I min värld är det helt olika saker. Det här har inte med det att göra, det har med individen att göra tänker jag. Jag tycker att det är viktigt att särskilja det.

undefined
Mikael Hultberg vill inte kommetera händelsen i onsdags. "Det är en polisiär fråga."

Men hur har situationen varit på Mosstorpskolan de senaste åren, enligt dig?

– Situationen på Mosstorpskolan har varit att vi har bytt skolledning många gånger. Vi har inte fått riktigt ordning på skolledarskapet.

undefined
Mosstorpskolan har bytt rektor flera gånger de senaste åren och enligt Mikael Hultberg har det till och med funnits en period utan någon alls på posten.

NT har pratat med flera personer som säger att det har varit problem på skolan i flera år. Mobbning, vandalisering, hot mot lärare och dålig arbetsmiljö. Mikael Hultberg delar till viss del den bilden.

– Det har inte varit så bra skolverksamhet som vi hade önskat att få. Så det finns säkert upplevelser av otrygghet för elever, till exempel. Det finns några arbetsskadeanmälningar, så visst har det varit röriga händelser på skolan, säger han.

undefined
I onsdags larmades polisen till skolan efter att en elev hotat andra elever på skolan.

Delar du bilden att det har varit så i flera år?

– Jag vet inte hur många år jag kan säga att det har varit så, men de senaste åren har det definitivt varit det.

Och vad har ni på utbildningskontoret gjort åt det?

– Vi har tillsatt en ny skolledning med en rektor som började i januari och en ny biträdande rektor som började nu i augusti, säger Mikael Hultberg.

undefined
Enligt Mikael Hultberg, skolchef på Norrköpings kommun, har utbildningskontoret satt in en rad åtgärder för att ändra på situationen på Mosstorpskolan.

Han beskriver flera andra åtgärder som man tillsatt och som bland annat innefattar bättre samverkan med facken, stöd till lärarna för att organisera undervisningen och organiserat stöd från centrala barn- och elevhälsan. Han säger att arbetet har pågått under en längre tid, men att det intensifierades när den nya rektorn tillträdde.

undefined
Enligt Mikael Hultberg har man vidtagit en rad åtgärder för att förbättra Mosstorpskolan.

– Men man kan säga att de åtgärderna – det tar en stund innan åtgärderna får effekt.

Nu hade vi ju en händelse i veckan där en elev hotade med att skada andra, alltså bruka dödligt våld. Det blev ju som tur var inga personskador. Men hur lång tid får en sådan här process ta, när det ytterst handlar om elevernas säkerhet?

– Jag måste upprepa att händelsen som skedde nu är en enstaka händelse. I min värld hör den inte ihop med helheten. Man får beskriva den här händelsen som olycklig, hemsk och inte på något sätt bra, säger Mikael Hultberg och fortsätter:

undefined
"Man får beskriva den här händelsen som olycklig, hemsk och inte på något sätt bra", säger Mikael Hultberg.

– Processen får inte ta för lång tid, förstås. Vi jobbar stenhårt med det. Jag kan inte säga något slutdatum, det är en lång rad förändringar som sker. Det borde ju ske förändringar den här terminen.

Kan ni på kommunen garantera säkerheten för elever och lärare på Mosstorpskolan?

– Ja, det upplever jag att man kan göra. Vi har rutiner för att handskas med det.

undefined
Under onsdagen i förra veckan inrymdes eleverna och lärarna på Mosstorpskolan efter uppmaning från polisen.

Mikael Hultberg vill inte svara på frågor om den 15-årige eleven som misstänks ha hotat andra elever, utan hänvisar till att han inte kan uttala sig om enskilda individer. Varken om huruvida eleven tidigare har hotat andra på skolan, om man tidigare satt in åtgärder riktade mot den enskilda eleven eller om han kommer komma tillbaka till Mosstorpskolan efter händelsen.

undefined
Mikael Hultberg, skolchef på Norrköpings kommun, tycker att situationen på Mosstorpskolan har förbättrats.

– Jag kommenterar inte den enskilde eleven. Men helheten är ju bekymmersam, säger Mikael Hultberg.

– Vi håller på att jobba på skolan, vi vet vilka bekymmer som finns och vi gör massor av insatser för att komma till rätta med dem. Jag får också indikationer på att många saker också har blivit mycket, mycket bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!