För några år sedan köpte kommunen en fastighet på Bråvallaområdet för att bygga om den och flytta dit yrkesutbildningarna från Ebersteinska gymnasiet.
I den första upphandlingen fick kommunen bara in ett anbud och backade. När en del förändringar gjorts kom fler anbud, men prislappen blir ändå 90 miljoner högre än först beräknat - totalt 210 miljoner kronor.
Skolkommunalrådet Olle Johansson (S) berättar att experter granskat anbudet och anser det vara i sin ordning.
– Med dagens överhettade byggmarknad kan vi inte bygga lika billig längre, konstaterar han.
De gamla lokalerna på Linköpingsvägen är så dåliga att de kommer att rivas.
– Vi ser stora möjligheter med att bygga en ny modern yrkesutbildning, säger Olle Johansson.
Han pratar om en större flexibilitet och om vuxenutbildning också.
Förhoppningen är att den nya skolan, som ger plats för 1 150 elever, ska stå klar 2019. Då får Ebersteinskas teoretiska utbildningarna på Linköpingsvägen plats för ytterligare 150 elever, vilket skjuter upp behovet av en ny gymnasieskola.
Stora delar av Enebyskolan evakuerades ju i höstas på grund av problem med inomhusmiljön. Skolan behöver byggas om för 66 miljoner. Det har inte alls funnits med i investeringsplanen.
Söderporten, som ju också fått evakueras, kommer att kosta 20 miljoner mer än beräknat.
– Vi river skolbyggnaderna från 60- och 70-talet och bygger nytt. Den gamla högstadiedelen byggs om, säger Olle Johansson.
Totalt innebär detta investeringar på ytterligare 176 miljoner kronor fram till år 2020 i en investeringsplan, som bara för nästa år redan innehåller investeringar på nästan två miljarder.
– Vi klarar inte en fördyrning på 176 miljoner kronor utan att skjuta på andra investeringar, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).
Han berättar om helgens besök av representanter för företaget Northvolt AB, som har Norrköping med på sin lista över intressanta platser för sin nya stora batterifabrik.
– En av nyckelfrågorna de lyfte fram var tillgången på arbetskraft.
Skolinvesteringarna är nödvändiga med tanke på framtida etableringar, inte bara just denna som kommunen hoppas på, är hans slutsats.
Vilka av investeringarna i den liggande flerårsplanen som får vänta blir klart i höst. Bara två områden är fredade eftersom de anses nödvändiga - det är utbyggnaden av äldreboenden och så skolan.
– Och friidrottsarenan är redan på gång, säger Lars Stjernkvist.
Kommundirektör Martin Andreae frågar retoriskt när den offentliga sektorn egentligen ska investera - om det är så klokt att göra det i högkonjunktur och byggboom när blir det betydligt dyrare.
– Några år senare kan det bli billigare och samtidigt innebära att man stöttar en marknad som behöver objekt, säger han.
Ungefär så här års brukar den styrande majoriteten ge något slags avsiktsförklaring inför nästa års budget, men inte i år.
– Vi lever med en viss osäkerhet nu, konstaterar Lars Stjernkvist.
Kommunen växer och trycket på investeringar är stort. Ekonomin är i god ordning, försäkrar han och visar den senaste uppföljningen av årets driftsbudget. Den pekar mot ett lite överskott efter de avsättningar för framtiden som kommunen planerar, men det gäller ändå att prioritera det som är allra viktigast.
Fokus ska fortsätta att ligga på förbättrade skolresultat och på att fullfölja reformer som tidigare har beslutats, förklarar han.