Anna Ekström är ansvarig för gymnasieskolan men besöker ändå grundskolor ibland. Hon vill veta vilka verktyg och åtgärder som behövs för att bättre rusta eleverna för vidare studier efter grundskolan.
– Arbetet hur man förbereder eleverna för gymnasiet är mycket viktigt och intressant, säger hon.
Lärarna på Borgsmoskolan har en rad olika förslag till ministern. Mycket är avhängt på hur den sociala situationen och kunskapsnivåerna ser ut.
– Vi har en grupp elever som kom för något år sedan som är analfabeter, det är en stor utmaning att få in dessa på gymnasiet, berättar en lärare för ministern.
Det är väldigt lätt att prata om att elever ska ta mer eget ansvar och jobba hårt i skolan. Men verkligheten är att det finns elever med mycket tuffa hemförhållanden. Då jobbar de hårt hemma och orkar sedan inte med skolan. Stöd hemifrån är viktigt, det är tydligt att det saknas ofta. Borgsmoskolan jobbar med sexveckorsperioder, var sjätte vecka har de avstämning med eleverna.
– Vi kan på det sättet tidigt sätta in insatser om det behövs, säger rektor Hans Sandberg.
Överlag finns det också en negativ bild av den svenska skolan som måste bättras på, framför allt genom att göra läraryrket mer attraktivt.
– Vi har en växande lärarbrist, det är ett stort problem, säger Anna Ekström.
Läraren Jenny Sajjadi tycker att delar av lärarutbildningen ska förändras.
– Det finns flera saker, men främst måste de få veta vad de kommer möta när de börjar jobba, säger hon.
Gör utbildningen mer flexibel, och svenska som andraspråk borde vara obligatorisk anser flera av lärarna som ministern mötte.
Det behövs också starkare samarbete med andra myndigheter, som till exempel socialen. Lärare vill vara lärare, men det är så mycket runt omkring som tar tid och resurser. Jobbet kräver mycket, så lönefrågan är inte oviktig.
Lärar- och elevassistenter är något ministern ser över.
– Det är en bra resurs som kan jobba med mycket runtomkring som att hantera föräldrar, ha kontakt med det sociala och liknande, säger Anna Ekström.
Mentorskap är också något hon ser positivt på. Det behöver inte nödvändigtvis vara lärare, men någon med social kompetens och med fötterna på jorden. En extra vuxen ger ofta trygghet på skolan.
Anna Ekström träffade också ett tiotal elever från årskurs nio. De tycker att det är stor skillnad på olika lärare, speciellt om de inte är utbildade.
– En bra lärare lyssnar och förstår vad vi vill, säger de.
De tycker också att idén med prao-platser är bra, men att det borde utvecklas.
– Det borde finnas fler olika typer av praoplatser för att lära sig arbetslivet mera, säger eleven Karam Askar.
Ministern undrar om det är en bra idé att ha en skola där man inte kan underkänna eleverna så alla blir godkända. Det håller de absolut inte med om.
– Nej, då blir det för lätt, säger de nästan unisont.