Erlaskolans nya namn: "Det passar bättre"

Eleverna på Erlaskolan Östra går till samma klassrum, men namnet på skolan har bytts ut mot det nya: Lärande Östra. Med det följer ett nytt sätt att lära sig. "Jag tror att det här passar skolan bättre än det förra", säger rektor Oscar Semb Sürüp.

Therese Rötkönen, Oscar Semb Sürüp och Marie Qvarfordt vid nya Lärande Östra.

Therese Rötkönen, Oscar Semb Sürüp och Marie Qvarfordt vid nya Lärande Östra.

Foto: David Hernqvist

Norrköping2022-10-17 14:00

Erlaskolan Östra har funnits i Norrköping sedan 2011. Ett år senare tillkom Erlaskolan Södra. Nu byter skolorna namn och blir Lärande Östra samt Lärande Södra. Namnbytet är en del av ett fördjupat samarbete med fler skolor i Sverige inom företaget Lärandegruppen i Sverige AB.

Lärande Östra har också börjat med nya sätt att undervisa. Lärande Södra förbereder sig för att gå samma väg.

– Vi enar sättet att arbeta mellan skolorna. Om vi stöter på utmaningar i våra arbetssätt kan vi enkelt vända oss till andra skolor i koncernen och fråga hur de hanterade liknande frågor, säger rektor Oscar Semb Sürüp, Lärande Östra.

undefined
Lokaler och personal är detsamma som tidigare. Nytt är namnet är på skolan.

Mycket är ändå sig likt. Samma lokaler och lärare. Men en nyhet är "Lärandemodellen" som skolan använt sig av sedan höstterminen började.

– Det innebär att vi jobbar mer i ämnesintegrerade projekt, som vi kallar för ”uppdrag”. Uppdragen är byggda utifrån våra nya kurs- och läroplaner för 2022. I stället för att exempelvis enbart ha lektioner i separata ämnen använder vi oss av uppdrag där vi hittar vad historia och kemi har för beröringspunkter, säger läraren Marie Qvarfordt.

– Just nu är vi igång med ett uppdrag som vi kallar Föräldra-guiden. Tanken är att eleverna ska beskriva vad som händer i kroppen i puberteten och det ska mynna ut i något som deras föräldrar kan ta del av. Det är också en viktig del av Lärandemodellen, att undervisningen leder till något som skapar värde för andra, säger Marie Qvarfordt.

Hur har förändringen varit?

– Det är lite ovant, men jag tror i grunden att förändring är bra, säger Marie Qvarfordt.

– Mycket har varit väldigt lyckat och i linje med våra ambitioner. Men samtidigt ska vi vara ödmjuka för att det alltid finns risker med förändringar. Vi behöver därför vara noggranna med att följa upp och utvärdera hur arbetet går. Även om något på kort sikt upplevs som ovant tror jag det är viktigt att man påminner sig om vad vi vill uppnå långsiktigt. Vilket bland annat är att få till en modern och stimulerande undervisning, säger Oscar Semb Sürüp.

undefined
Therese Rötkönen, Oscar Semb Sürüp och Marie Qvarfordt vid nya Lärande Östra.

Även på den administrativa sidan hoppas Therese Rötkönen kunna dra nytta av det nya samarbetet med de andra skolorna.

– Vi kan använda till exempel färdiga mallar för schemaläggning som vi har gjort tillsammans, säger Therese Rötkönen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!