"Skolan är ofta den enda tryggheten"
- Man måste se den psykiska kränkning det här är. Det gör jätteont att läsa brevet. Ett barn står i beroendeställning till sin familj.
- Det här är inget unikt, utan väldigt många unga flickors vardag.
Nu inför sommarlovet blir hon kontaktad av flera flickor som är rädda för att bli bortgifta i sina ursprungsländer.
Skolan som frizon
I brevet som kom till NT:s redaktion berättar tjejen som ska ta studenten om vilken frizon skolan är, att det är enda stället där hon kan vara sig själv. Resten av tiden är det familjen som bestämmer allt.
- Det är ett brott mot barnkonventionen. Barn har rätt till utveckling, säger Juno Blom.
- Man begår ett brott när man begränsar ett barns handlingsutrymme. Vi har inget utrymme i lagen för att säga att det är privat.
Hon tycker att samhället har en skyldighet att informera barn om deras rättigheter, och upplysa om var de kan vända sig med problem. Det kan vara skolkuratorn, skolsköterskan, ungdomsmottagningen, socialtjänsten eller kvinnojouren.
- Man ska inte vara ensam i det här. Myndigheter har ett ansvar, säger Juno Blom.
- Skolan är ofta enda tryggheten. Det är viktigt att man sätter in resurser där så att skolan orkar se alla utsatta, och att det finns samverkansmodeller.
Inte kört
Till tjejen som skrivit brevet vill Juno Blom säga att det är en fantastisk prestation att hon har klarat av skolan trots att hon inte har mått bra.
- Och det är inte kört om man inte börjar på universitet när man är 20. Det kanske går om tio år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!