Skogsägare kämpar för skogens överlevnad

Skogsägarföreningen Södra skogsägarna har de senaste åren avsatt åtta procent produktiv skogsmark för naturvård. En yta motsvarande 200 000 fotbollsplaner. En betydande insats för att nå det nationella miljömålet "Levande skogar".

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2014-06-18 07:30

Videon är inte längre tillgänglig

Norrköping

För TettaWedendal, certifierad medlem i Skogsägarföreningen Södra, är långsiktigt skogsbruk en självklarhet. I drygt hundra år har hennes familj ägt och förvaltat skogen och marken kring Tomtaholms gård i Söderköping. I dag är hon ensam ägare till 400 hektar mark, varav 250 hektar är produktiv skogsmark.

– Jag har valt att avsätta drygt 18 procent mark till naturvård. Dels för att gynna det långsiktiga skogsbruket och den biologiska mångfalden, men också för att behålla kulturlandskapet, säger hon.

Långsiktigt jordbruk

De senaste åren har skogsägarföreningen Södra skogsägarnas medlemmar avsatt sammanlagt åtta procent produktiv skogsmark, till ett värde av drygt 20 miljarder kronor. Och antalet certifierade medlemmar fortsätter att öka, något som glädjer Ingrid Levander Hofving, ordförande i Norrköpings skogsbruksområde i Södra skogsägarna.

– För att bevara viktiga skogsmiljöer behövs, förutom naturreservat och andra former av skydd, också att vi skogsägare fortsätter att arbeta för ett långsiktigt skogsbruk, säger hon.

Naturvärden

Södra skogsägarnas avsättningar är i genomsnitt dubbelt så stora som småskogsbruket i genomsnitt, och avsätter lika mycket skog som storskogsbruket. Avsättningarna är tydligt koncentrerade till äldre skog, det vill säga skog med höga naturvärden.

För att nå upp till miljökvalitetsmålet ska en miljon hektar produktiv skogsmark vara avsatt till år 2020. Och drygt en och en halv miljon hektar skogsmark formellt skyddad. Ett mål som delvis redan uppfyllts. Enligt färsk data från Skogsstyrelsen uppgår de frivilliga avsättningarna i Sverige idag till en miljon hektar, varav 148 000 hektar ligger i Götaland.

"Mer betalt"

Skogsägarföreningen ser ljust på framtiden eftersom de flesta skogsägare ställer sig positiva till certifierat skogsbruk.

– Det har aldrig funnits en konflikt. De flesta ställer sig bakom ett långsiktigt skogsbruk, och har mark som de vill bevara. Certifierade medlemmar får dessutom mer betalt för sitt virke, säger Andreas Johansson, områdeschef för Södra skogsägarna.

”Levande skogar” är ett av de nationella miljökvalitetsmål som fastställdes av riksdagen

1999. Målet består av fyra komponenter: skogsmarkens värde för biologisk produktion

ska skyddas, den biologiska mångfalden ska bevaras, kulturmiljövärden skall

värnas och skogens sociala värden skyddas.

Målet ska nås till år 2020.

Vid skogscertifiering tecknas ett avtal där åtaganden framgår utifrån FSC-standard eller PEFC-standard. Båda certifieringssystemen har gemensamma baskrav i avseende på skogsbruksstandard, miljöstandard och social standard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om